Στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Προγράμματος σχετικού με το Άγιο Όρος, το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου, οργάνωσε και υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία.
Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος, είναι πολλαπλά ωφέλιμη είτε αυτή γίνει για λόγους πνευματικούς –θρησκευτικούς, είτε για εθνικούς, είτε για ιστορικούς, είτε για πολιτιστικούς ή ακόμη απλά για να θαυμάσει κάποιος την τέχνη της αγιογραφίας ή της αρχιτεκτονικής των κτιρίων αλλά και να θαυμάσει ακόμη το εξαίσιο φυσικό κάλλος που διακρίνει το Περιβόλι της Παναγίας. Άλλωστε το Άγιο Όρος είναι σημείο αναφοράς όλων των Ορθοδόξων κρατών αφού κάθε Ορθόδοξο κράτος (Ελλάδα-Ρωσία-Σερβία-Ρουμανία-Βουλγαρία) διαθέτει ένα δικό του Πνευματικό μετερίζι στην Ορθόδοξη Μοναστική Πολιτεία του Άθωνα.

Το σχολείο μας λοιπόν – το πρώτο κορινθιακό σχολείο που επισκέπτεται με περιβαλλοντικό πρόγραμμα το Άγιο Όρος - στις τέσσερις διανυχτερεύσεις φιλοξενήθηκε από τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Λαύρας, Βατοπεδίου και Ξενοφώντος. Επισκέφτηκε ακόμη τις Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, Δοχειαρίου ,Αγίου Παντελεήμονος(Ρωσικό), Σιμωνόπετρα, Ρουμάνική Σκήτη, την Αθωνιάδα Ακαδημία στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), το Πρωτάτο με την εικόνα του «Άξιον εστί»και την Ιερά Επιστασία όπου μας υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Ακόμη επισκεφθήκαμε διάφορα κελιά όπου διαμένουν μοναχοί - ερημίτες στη Βίγλα του Αγίου Όρους (έρημος του Αγ. Όρους), στην Καψάλα, και στη Σκήτη της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Επίσης επισκεφθήκαμε το κελί όπου ασκήτεψε ο Γέροντας Παϊσιος αλλά και το κελί όπου τώρα ασκητεύει ο ονομαστός γέροντας Γαβριήλ. Η μοναδική στο κόσμο μοναστική πολιτεία, με την υπερχιλιετή της ιστορία (1100 περίπου χρόνια) και τους 2500 χιλιάδες περίπου μοναχούς, προερχόμενους από διάφορα μέρη του πλανήτη, εξακολουθεί, παρά τα όποια προβλήματα, να παραμένει ένας επίγειος παράδεισος που ξεκουράζει τον κουρασμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο της εποχής μας. Ευχόμαστε και άλλα σχολεία της Κορινθίας να μιμηθούν το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου και να επισκεφθούν την Αθωνική πολιτεία, διότι σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των μαθητών μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άγιο Όρος υπήρξε γι’ αυτούς εμπειρία ζωής. Τα σχολεία από την Κύπρο και τη Βουλγαρία που βρέθηκαν στο ίδιο διάστημα με εμάς στο Άγιο Όρος μας δείχνουν το δρόμο.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ"