Νέα χρηματοδότηση της χώρας

24.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για νέα χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως το τέλος του 2014, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Η Σύνοδος Κορυφής εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της για εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου , υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως "ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα ¨πράσινο φως¨".

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει επειγόντως να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτως ώστε να εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αφού υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Νέα χρηματοδότηση της χώρας"