Την πεποίθησή του πως η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «θα κάνει το καθήκον της στο μέλλον» εξέφρασε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «δεν είναι απλώς εθνική και πατριωτική υποχρέωση, αλλά ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις που θέλουν να αφήσουν πίσω τους την κρίση, που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, που θέλουν καλύτερη πατρίδα».

«Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την ψυχή σας, την πατριωτική σας συνείδηση. Η ψήφος στο μεσοπρόθεσμο είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα μας να ορθοποδήσει. Αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο - το αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο να λειτουργήσει η χώρα. Κτίζουμε με σκληρή δουλειά την αξιοπιστία μας. Γιατί το έλλειμμα αξιοπιστίας είναι το βασικό έλλειμμα της χώρας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Την υπερψήφιση του προγράμματος, ως προϋπόθεση αναδιαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκρούοντας τη σχετική ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να, η επαναδιαπραγμάτευση είναι μπροστά μας. Μας καλούν για αναδιαπραγμάτευση. Και καλώ την αντιπολίτευση: Ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί και αν το κάνουμε μαζί θα έχουμε μεγαλύτερη ισχύ» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως «ετοιμάζεται Μνημόνιο ανάπτυξης», καθώς γίνεται αντιληπτό και στους εταίρους, πως η ύφεση καθίσταται ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος. Στο μεταξύ ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «πρέπει να έρθει στη Βουλή υπό συνθήκες ευρυτάτης συναίνεσης, αλλιώς παίζουμε εν ου παικτοίς».

Ο κος Βενιζέλος αναγνώρισε ως αντισυνταγματική, μονάχα την «έλλειψη σοβαρότητας και πατριωτισμού», ενιστάμενος σχετικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ - για να διευκρινίσει αργότερα πως δεν καταλόγισε σ’ αυτόν αντιπατριωτική στάση. Κατά την ψηφοφορία, υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικού τάχθηκε το ΚΚΕ, αλλά όχι ο ΛΑΟΣ ή η Νέα Δημοκρατία, παρά τη σύμφωνη αρθογραφία του Προκόπη Παυλόπουλου που επικαλέστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλάζει παράτυπα και με μη συγκεκριμένο τρόπο τον Προϋπολογισμό, δεσμεύοντας παράλληλα τους Προϋπολογισμούς μέχρι και το 2015. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης αντέταξε πως το νομοσχέδιο δεν παραβιάζει κανένα άρθρο του Συντάγματος ή Κανονισμό της Βουλής, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος πως «το κράτος έχει συνέχεια» και με τον ίδιο τρόπο ένας Προϋπολογισμός δεσμεύει κυβερνήσεις που μπορεί να έχουν προκύψει λίγους μήνες μετά την υπερψήφισή του.

Τους 10 λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εξέθεσε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι συμφωνεί με τους στόχους του, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά δεν πιστεύει ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα τους πετύχει.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ (που εδράζονται σε τρεις πυλώνες: την επανεκκίνηση της Οικονομίας, την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και τις πολιτικές απομείωσης του δημοσίου χρέους μέσω και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου) και να διαπραγματευτούν μαζί "σκληρά και πολυμέτωπα".

Διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση και την επιστροφή του κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ονομαστική ψηφοφορία αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει συνειδητά εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Για ψευδεπίγραφο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρόνιας λιτότητας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του με διευρυμένη πλειοψηφία και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Παπανδρέου : "Μοναδική ευκαιρία για τη χώρα""