''Ενδεχόμενο παρέμβασης στα επιτόκια''

27.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup.

"Η παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί," είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του.

Ο Γιούνκερ δεν έκανε σχετικές διευκρινίσεις, αλλά όπως εκτιμά το Ρόιτερς, η δήλωσή του ενδεχομένως να αναφέρεται στο επιτόκιο που χρεώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή από την εκδότρια χώρα.

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup, θα εξετάσουν την επόμενη Κυριακή τον βαθμό της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα ως προς τον δανεισμό της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Figaro.

Με βάση τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.

Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο "μηδενικού τοκομεριδίου" (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει προβλήματα, εάν το ελληνικό κοινοβούλιο δεν υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας.

Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως επιθυμεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Είπε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα αφού η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας συμφέρει όλες τις τράπεζες.

Εξάλλου, την πρόθεση της Κίνας να δανείσει στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού ανακοίνωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "''Ενδεχόμενο παρέμβασης στα επιτόκια''"