Χαριστική βολή στα εισοδήματα

24.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Τη διασφάλιση της δανειακής στήριξης της χώρας μέχρι το 2014, με κοινοτικές και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, αποφάσισε χθες στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος από το Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά και θα εφαρμοστεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ηγέτες της Ε.Ε. διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα σημαίνει άμεση διακοπή των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα...».

Αργά χθες το βράδυ στο δείπνο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα:

* Αναψαν το πράσινο φως στους 17 του Γιούρογκρουπ, ώστε στην έκτακτη συνάντησή τους στις 3 Ιουλίου «να αποδεσμεύσουν την πέμπτη δόση του δανείου» και «να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου προγράμματος στήριξης, ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ εντός του Ιουλίου».

(Σ.σ.: Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές του νέου προγράμματος αναμένεται να είναι και οι εγγυήσεις που ζητάει το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει τη δική του συμμετοχή στην πέμπτη δόση ύψους 3,3 δισ. ευρώ)

* Συμφώνησαν ότι τα αναγκαία πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη νέα στήριξη θα αντληθούν ταυτόχρονα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Επίσης επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Δεσμεύτηκε να ψηφιστούν

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τη νέα χρηματοδότηση ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου, αφού δεσμεύθηκε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

*Σχετικά με την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για την αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, ανέθεσαν στην επιτροπή να προωθήσει συνέργειες του νέου μηχανισμού στήριξης με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά πρόγραμμα, όπως είναι το ΕΣΠΑ.

* Συμφώνησαν για παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

* Κάλεσαν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος και τα κύρια μέτρα, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Υπογράμμισαν επίσης ότι με δεδομένη τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται ότι η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι για πρώτη φορά μιλάνε για κύριους στόχους και κύρια μέτρα ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο στη Ν.Δ., να στηρίξει με έμμεσο τρόπο το Μεσοπρόθεσμο.

* Εξέφρασαν την κατανόησή τους για το τι σημαίνουν για τους Ελληνες τα μέτρα λιτότητας, αλλά επισήμαναν ότι είναι αναγκαία για τη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση του δείπνου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Είμαστε σε σταθερή πορεία. Μία δύσκολη πορεία για την Ελλάδα, με πολλές θυσίες, αλλά που θα καταστήσει την οικονομίας μας σταθερή και βιώσιμη. Λάβαμε την υποστήριξη των εταίρων μας.

Νομίζω ότι, δεν είναι μόνο ένα πράσινο φως, αλλά αποτελεί και ένα θετικό σημάδι για το μέλλον της Ελλάδας. ».

Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε εκτάκτως με τους έξι άμεσα εμπλεκόμενους στην ελληνική κρίση εταίρους και δανειστές (Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, που είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, Ζ.-Κ. Τρισέ και Ζοσέ Μπαρόζο). Απουσίαζε ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος όμως ήταν απολύτως ενήμερος. Η συνάντηση έγινε πριν από το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., και επικεντρώθηκε και αυτή στην ελληνική κρίση.

Οι ηγέτες αυτοί άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στον Ελληνα πρωθυπουργό, θέτοντας ως όρο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και την έγκριση νέου πακέτου βοήθειας τόσο την άμεση ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, εντός των ημερομηνιών που έθεσε την περασμένη Κυριακή το Γιούρογκρουπ, όσο και την κατά γράμμα εφαρμογή τους χωρίς αποκλίσεις. Σε περίπτωση λοξοδρόμησης, κατέστησαν σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι διακόπτεται κάθε χρηματοδοτική βοήθεια.

Χαρακτηριστική των προθέσεων των δανειστών της χώρας είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση, ότι «η Ευρώπη περιμένει την ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου...».

Ενώπιον αυτού του κλίματος που συνάντησε, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου στις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί και οι οποίες είναι μέχρι την επόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου».

Δίνουν την πέμπτη δόση

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι έπειτα από αυτή τη δέσμευση του κ. Παπανδρέου, η συζήτηση επεκτάθηκε στην αποδέσμευση της πέμπτης δόσης ύψους 12,5 δισ. ευρώ, και στο νέο πακέτο βοήθειας με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών και με βάση την πρωτοβουλία της Βιέννης.

Το κλίμα των πιέσεων που συνάντησε ο κ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Μπαρόζο αποτυπώθηκε και στη δήλωση που έκανε μετά τη λήξη της. Είπε:

«Η Ελλάδα δεσμεύεται ισχυρά να συνεχίσει σε ένα πολύ δύσκολο αλλά σημαντικό πρόγραμμα σημαντικών ριζικών αλλαγών που θα κάνουν την οικονομία βιώσιμη. Ο ελληνικός λαός έχει δείξει φοβερή προσήλωση, δύναμη και προσπάθεια. Είναι μια μάχη για τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα αλλά και το ευρώ και την Ευρώπη. Είμαστε αποφασισμένοι και περιμένουμε ότι η Ε.Ε. θα δημιουργήσει αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα συστημικά προβλήματα, που βλέπουμε τους προηγούμενους μήνες στην ευρωζώνη. Αν το κάνουμε, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθούμε σε διαφορετικό μονοπάτι. Με μια ισχυρή δέσμευση από την Ε.Ε. θα υπάρξει και ισχυρή δέσμευση από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός».


Πηγή : enet.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Χαριστική βολή στα εισοδήματα"