Οικονομική κρίση: Ο μύθος του Προκρούστη επιβεβαιώνεται…

Άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στη βιωσιμότητα διεκήρυξαν από την Κόρινθο την περασμένη Παρασκευή (24/6/2011) οι Οικολόγοι Πράσινοι, στη διάρκεια προγραμματισμένης δημόσιας συζήτησης, την οποία διοργάνωσαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου.
Με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν» και με ομιλητές τούς:
• Γιάννη Παρασκευόπουλο, εκπρόσωπο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, με θέμα: «Κρίση. Υπάρχει πράσινη διέξοδος;»
• Θανάση Παπακωνσταντίνου, μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, με θέμα: «Αποανάπτυξη ή διαδοχικοί ακρωτηριασμοί στο όνομα της ανάπτυξης;»
• Κώστα Συκιώτη, Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων με θέμα: «Ελληνική κρίση: ο αστικός μύθος των πιστωτών και των δανειοληπτών».

• Πέτρο Ρυλμόν, Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, με θέμα: «Προτεραιότητα στο περιβάλλον και την κοινωνία: Ο νέος ρόλος των κινημάτων»,


ανέπτυξαν εκ νέου την πράσινη πρόταση διεξόδου από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλώνοντας ξεκάθαρα αντίθετοι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την οικονομία μας, να επενδύσουμε σε υποδομές βιωσιμότητας που μας λείπουν, να συμφιλιώσουμε την οικονομία με το περιβάλλον και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, όπως το πρότεινε πριν λίγες εβδομάδες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε προτείνει πολύ ενωρίτερα», είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Επισημαίνοντας την ανάγκη για πράσινη διέξοδο από την κρίση, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην Έκθεση που παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, κ. Χρήστος Ζερεφός, σύμφωνα με την οποία το κόστος της κλιματικής αλλαγής θ’ ανέλθει στο διπλάσιο του δημόσιου χρέους της χώρας, δηλαδή στο αστρονομικό ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ!
Αναφερόμενος στην άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, ότι «έχετε ήλιο κι αέρα, δημιουργήστε ενέργεια κι εμείς την αγοράζουμε», ο Γ. Παρασκευόπουλος παρατήρησε πως «ο υπουργός της Γερμανίας δεν μας είπε με ποιο δίκτυο θα μεταφερθεί η ενέργεια».
Δείτε το σχετικό βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=HMRvBKMACIA&feature=player_embedded
Στη χρεοκοπία της αναπτυξιακής ιδεολογίας, η οποία αποτέλεσε το λάιβ – μοτίβ του 20ού αιώνα, αναφέρθηκε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υποστήριξε πως αυτή η ιδεολογία παρουσιάζεται από τους χρόνους της αρχαιότητας με την έννοια «φαραωνισμός». Αναπτύσσοντας τις αρνητικές εξελίξεις της αναπτυξιακής ιδεολογίας, ακόμη και στα καλύτερα παραδείγματά της (Σκανδιναβία) ο ομιλητής παρομοίασε την εξέλιξή της με τη λογική του μύθου του «Προκρούστη». Ο μύθος αργότερα έγινε κι επιστημονικό εργαλείο. Η πρακτική του Προκρούστη επιβεβαιώθηκε. Η σημερινή κρίση δεν θ’ αποτελέσει εξαίρεση, τόνισε ο ομιλητής, διευκρινίζοντας πως τα θετικά νούμερα στην Ανάπτυξη ευνοήθηκαν εκεί που ήσαν οι μεγάλες ανισότητες (χωρικές, κοινωνικές κ.λπ.).
Δείτε το σχετικό βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=YZ3utDdH354&feature=player_embedded
Ο Κώστας Συκιώτης, εστιάζοντας στην κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, μίλησε για πρωτόγνωρη σύγχυση. Αναγνώρισε την κρίση κατ’ αρχήν ως πολιτική – πολιτισμική και συνακόλουθα οικονομική, ενώ για να υπερβούμε την εγχώρια κρίση, επισήμανε την ανάγκη να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και αποδοτικοί πολίτες, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οφείλουμε να βρισκόμαστε εντός των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Σχετικά με τις αιτίες της ελληνικής κρίσης ο ομιλητής σημείωσε πως αρεσκόμαστε σε διάφορους μύθους, «μας φταίνε πάντα οι ξένοι», φέρνοντας ως παράδειγμα τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία δεν μπορεί να είναι λύση. Η ελληνική κοινωνία πρέπει ν’ αλλάξει, κατέληξε.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=0waYqkNTHqQ&feature=player_embedded
Ο Πέτρος Ρυλμόν, Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, αναρωτήθηκε με ποιες παραδοχές οι κοινωνίες σχεδιάζουν το μέλλον τους. Ποιες λ.χ. είναι οι αντοχές του περιβάλλοντος, για να καταλήξει πως για τέτοιες αλλαγές «δεν υπάρχουν τα εργαλεία, οι θεσμοί».
Δείτε το σχετικό βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=-0PKM5Nhs2w&feature=player_embedded - at=17


Την εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου χαιρέτισαν οι αιρετοί Λάμπρος Μπούκλης (περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά» και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου) και Βασίλης Γιόκαρης (δημοτικός σύμβουλος

του Δήμου Τρίπολης), ενώ τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο Συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου Ευάγγελος Σπινθάκης.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η εκδήλωση των Οικολόγων-Πράσινων στην Κόρινθο!"