Αποχώρηση από Αφγανιστάν

23.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Το σχέδιο για τη σταδιακή αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να δώσουμε τέλος σ΄αυτόν τον πόλεμο. Οι προκλήσεις που παραμένουν είναι τεράστιες".

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του από το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε σαφές ότι προέχει η επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας πως "είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας".

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, 10.000 αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν φέτος από το Αφγανιστάν και ακόμη 23.000 έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012. Ακόμη και μετά από αυτές τις αποχωρήσεις, 70.000 αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο αφγανικό έδαφος έως το φθινόπωρο του 2012. Ο Ομπάμα που καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις μελών του Κογκρέσου να λήξει αυτός ο πόλεμος που κοστίζει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια το χρόνο, τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση με τους Ταλιμπάν.

Καθώς έχει συμπληρωθεί μία δεκαετία στρατιωτικών επιχειρήσεων, που άρχισαν μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ενώ, όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι πλέον σαφές ότι η Αλ Κάϊντα "βρίσκεται σε δεινή θέση", η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Πακιστάν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αποχώρηση από Αφγανιστάν"