Τουλάχιστον 80 οι νεκροί στη Νορβηγία

23.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis

«Δεν είχε υπάρξει τις τελευταίες εβδομάδες καμία σημαντική προειδοποίηση ή έκτακτο ενημερωτικό σήμα ξένων διωκτικών αρχών για ενδεχόμενη επίθεση της Αλ Κάιντα σε ευρωπαϊκή χώρα.

Παρότι ο νέος αρχηγός της, Αϊμαν αλ Ζαουάχρι είχε αναφερθεί στις αρχές Ιουνίου 2011 για επίθεση της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ως εκδίκηση για τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δεν φαίνεται να είχε υπάρξει καμία ιδιαίτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές. Πολύ δε περισσότερο στη Νορβηγία, η οποία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν συμμετείχε στους κυριότερους φορείς μυστικών και διωκτικών υπηρεσιών για ανταλλαγή πληροφοριών».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος παρακολουθεί τα ζητήματα διεθνούς τρομοκρατίας λίγες ώρες μετά τη φονική έκρηξη σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Οσλο.

Ο έλληνας αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα γι' αυτό που συνέβη στη νορβηγική πρωτεύουσα. Ομως από την πρώτη εξέταση φέρεται ότι η επίθεση, μάλλον με παγιδευμένο αυτοκίνητο, νέχει σημαντικές ομοιότητες με αυτές που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2003 στην Τουρκία.

Τότε είχαν σημειωθεί τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη με συνολικό απολογισμό 63 νεκρούς.

Ισως ο αιφνιδιασμός από την Αλ Κάιντα των διωκτικών υπηρεσιών των δυτικών αρχών είναι για άλλη μια φορά απόλυτος. Τώρα πιθανόν να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός ασφαλείας και να επανέλθει η ανησυχία για νέο χτύπημα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα μέλη της Αλ Κάιντα πιθανόν να αναζητούσαν το «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης για να πραγματοποιήσουν αιματηρή επίθεση κι όπως φαίνεται το βρήκαν στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι από τις 7 Ιουλίου 2005, όταν σημειώθηκαν οι τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό του Λονδίνου και σε ένα λεωφορείο με 53 νεκρούς, δεν έχει σημειωθεί καμία ένοπλη επίθεση της Αλ Κάιντα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ωστόσο, στις 25 Δεκεμβρίου 2009, κατά τη διάρκεια της πτήσης Αμστερνταμ - Ντιτρόιτ, ένα Νιγηριανός προσπάθησε να ανατινάξει το αεροσκάφος με εκρηκτική ύλη που είχε κρύψει στα ρούχα του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2010 σημειώθηκαν στην Ευρώπη τρεις επιθέσεις που σχετίζονται με ισλαμιστικές οργανώσεις σε δύο σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία) και συνελήφθησαν συνολικά 179 άτομα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τουλάχιστον 80 οι νεκροί στη Νορβηγία"