Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης που συγκλόνισε την Παρασκευή το Όσλο και τα περίχωρά του, καθώς και το νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 93 καθώς ένας τραυματίας που νοσηλευόταν υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του.

Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν άνδρα, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια. Πρόκειται για έναν 32χρονο Νορβηγό, που ονομάζεται Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Η αστυνομία ανακοίνωσε, επίσης, ότι από μία ιστοσελίδα του υπόπτου προκύπτει ότι προφανώς ο συλληφθείς είναι ακροδεξιός, με εχθρικές για το Ισλάμ απόψεις, φονταμενταλιστής. Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο συλληφθείς δήλωσε ότι έδρασε μόνος του.

"Ομολόγησε τις πράξεις του - την βομβιστική επίθεση στο Οσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια- παρότι δεν δηλώνει ένοχος," δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου.

"Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες (των επιζησάντων της επίθεσης) στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας."

Στο Όσλο, τελείται σήμερα επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 93 νεκρών της διπλής επίθεσης.
"Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα", δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, παρευρίσκονται ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ και μέλη της κυβέρνησής του, όπως και όλων των πολιτικών κομμάτων, και ο βασιλιάς Χάραλντ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί πολίτες άναψαν επίσης κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Η νεολαία των Εργατικών θα επιστρέψει στο Οτόγια δείχνοντας ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της Έσκιλ Πέντερσεν. "Δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη για τις πεποιθήσεις μας.

Θα επιστρέψουμε στην Οτόγια", σημείωσε ο νεαρός Πέντερσεν, ο οποίος είναι ένας από τους επιζήσαντες του μακελειού στο νησί. Καταδικάζουν ΗΠΑ και ΕΕ Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση στο κέντρο του Όσλο δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο. "Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς πράξεις βίας" δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την "άνανδρη" επίθεση. "Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία" δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι "βαθιά σοκαρισμένος". Επεσήμανε επίσης ότι "έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας".

Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και την αλληλεγγύη του προς τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του στον Νορβηγό πρωθυπουργό, ενώ σε άλλο μήνυμά του προς τον βασιλιά Χάραλντ ο Μεντβέντεφ υπενθυμίζει ότι η Ρωσία συνορεύει με τη Νορβηγία και διαβεβαιώνει τη γειτονική της χώρα "για την πραγματική αλληλεγγύη της αυτές τις δύσκολες ώρες". Συλλυπητήρια για τα θύματα των επιθέσεων και βοήθεια προς τη χώρα έχουν εκφράσει, επίσης, μια σειρά από χώρες.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στους 93 οι νεκροί των επιθέσεων στη Νορβηγία. Υπέκυψε στα τραύματά του άτομο που νοσηλεύονταν"