Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι "θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συμφωνία" με τους Ρεπουμπλικάνους όσον αφορά το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, προϊδεάζοντας συγχρόνως τους πολιτικούς του αντίπαλους ότι "είναι απαραίτητο να γίνουν παραχωρήσεις".

Ανακοίνωσε επίσης ότι εφεξής είναι έτοιμος να συναντάται "κάθε μέρα" με τους Ρεπουμπλικάνους, ώστε το αμερικανικό δημόσιο να μην αναγκαστεί να κηρύξει (τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου) "στάση πληρωμών".

Κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμβιβαστεί με ημίμετρα, όπως θα ήταν μία 30ήμερη, 60ήμερη, 90ήμερη παράταση του ισχύοντος ανώτατου ορίου δανεισμού.

Ο Ομπάμα θέτει ως στόχο μέσα σε μία 10ετία το δημόσιο έλλειμμα να συρρικνωθεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα σωρευτικά το έλλειμμα αγγίζει τα 14.294 δισ. δολάρια, απ τα οποία τα 1.600 δισ. δολάρια αφορούν τον τρέχοντα ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου, που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν θέλουν να λήξει η ισχύς των φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσιοτέρων της εποχής του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους του νεότερου, εκτιμώντας ότι μόνον μέσω της περιστολής των κρατικών δαπανών θα προκύψει μειωμένο δημόσιο έλλειμμα. Σε αυτό, οι Δημοκρατικοί αντέκρουαν, έως σήμερα, ότι οι δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, όπως η Υγεία, θα πρέπει να μείνουν αμετάβλητες.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συμβιβαστική λύση για το αμερικανικό χρέος"