Σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης

12.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Oι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών, κατέληξαν σε τρείς βασικές κατευθυντήριες γραμμές στόχος των οποίων είναι η υπέρβαση της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα αποφάσισαν ότι θα πρέπει «το ταχύτερο δυνατό», να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που παρέχουν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να επιμηκυνθούν τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης αυτών των δανείων και - τέλος - να εξετάσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο υπάρχων μηχανισμός διευκόλυνσης της νομισματικής σταθερότητας να συμβάλει στις προσπάθειες για μείωση των κρατικών χρεών, ενδεχομένως μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές τους.

Όπως δήλωσαν λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, επί της ουσίας πρόκειται για μια «συστημική απάντηση» της ευρωζώνης στην κρίση που την ταλανίζει.

Τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν τις επόμενες μέρες αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών του ευρώ και τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία) ούτως ώστε να διασφαλισθεί, όπως ανέφεραν οι Γιούνκερ και Ρεν, ότι το ελληνικό κρατικό χρέος παραμένει «βιώσιμο».

Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου οικονομίας χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας στον Πρόεδρο του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι ήρθε «η ώρα της κρίσεως» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προσθέτει «σήμερα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη αποφυγής των σφαλμάτων του παρελθόντος».

Ο Πρωθυπουργός τονίζει, πως «αν η Ευρώπη δεν λάβει τις σωστές, συλλογικές και ισχυρές αποφάσεις τώρα, κινδυνεύουμε από νέες και ίσως παγκόσμιες αναταράξεις στις αγορές, εξαιτίας της διάδοσης των αμφιβολιών για την ικανότητά μας να προστατεύσουμε το κοινό μας όραμα. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια ισχυρή και με όραμα ευρωπαϊκή ηγεσία».

Σε ότι αφορά τη λύση με συμμετοχή ιδιωτών (RSI), σημειώνει πως «θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη», με προφανείς τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο κλίμα αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης από τις αγορές, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα πρέπει να εγγυάται την επίτευξη τριών βασικών στόχων:

- βιωσιμότητα του χρέους

- πρόσβαση στις αγορές

- παροχή μέσων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τις λύσεις τύπου «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι, σε συνδυασμό με την «κακοφωνία» στα ΜΜΕ, «το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν, είναι να κάνουν πιο δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων».

Επίσης εξέφρασε φόβους ότι τα αποτελέσματα των νέων «τεστ κοπώσεως» που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες (σ.σ. μάλλον την Παρασκευή) «ενδέχεται να πυροδοτήσουν μεγαλύτερη ανασφάλεια στις αγορές».

Οι βασικές παράμετροι του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και "η συστημική κρίση στην ευρωζώνη", μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's τίθενται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη στάση των επενδυτών απέναντι στην Ιταλία, καθώς παρατηρείται μαζική εγκατάλειψη των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να στείλει το Eurogroup ένα «πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμη παραπέρα».

Ο κ.Βενιζέλος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να σταλεί προς τις αγορές ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της ευρωζώνης - μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα - καθώς η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή στην παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ότι "η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της ευρωζώνης και η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της ευρωζώνης".

Πριν τη σύσκεψη, υπεγράφη η νέα συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).



Δηλώσεις Α. Μέρκελ

Η Α.Μέρκελ πρόσθεσε πως η Γερμανία συμφώνησε με άλλους ηγέτες της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να εγκριθεί γρήγορα ένα δεύτερο πακέτο στήριξης και πως η χώρα της, μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ.

"Η Γερμανία και όλοι οι εταίροι του ευρώ είναι σταθερά αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη σταθερότητα του ευρώ", δήλωσε η Μέρκελ. "Αναφορικά με την Ελλάδα, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να λάβει ένα νέο πρόγραμμα πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης"