Έγκλημα

12.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Πέρα από κάθε λογική είναι τα όσα συνέβησαν χθες στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στα νότια παράλια της Κύπρου. Εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών περίμεναν, εκτεθειμένα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Φεβρουάριο του 2009, την... ιδανική στιγμή για να εκραγούν και να εκπληρώσουν το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκαν, δηλαδή να σκοτώσουν.

Αν και άψυχο υλικό, τα πυρομαχικά έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να προειδοποιήσουν τους υπευθύνους ότι η κρίσιμη ώρα είχε έρθει. Αγνοήθηκαν όλες οι ενδείξεις και χθες το πρωί στις 4.27 λεπτά ξεκίνησε μια ήρεμη αρχικά αλυσιδωτή αντίδραση, που αργότερα κατέληξε σε μία από τις ισχυρότερες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 62 -πυροσβέστες, στρατιωτικούς και εργαζόμενους στη ναυτική βάση.

«Ωρολογιακή βόμβα» από το 2009

Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρει η συνάδελφος Μαρία Αβραμίδου, που εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό «Κάπιταλ» της Λεμεσού, η χθεσινή τραγωδία έχει τις ρίζες της στο 2009 όταν ένα πλοίο ξεκίνησε για να μεταφέρει πυρομαχικά από το Ιράν στη Συρία. Το πλοίο κατέπλευσε στη Λεμεσό, όπου κατασχέθηκε το φορτίο του, συγκεκριμένα 98 κοντέινερ γεμάτα με πυρομαχικά, βλήματα αρμάτων, πυροβολικού, σφαίρες, πεπιεσμένη πυρίτιδα και γομώσεις απλές και μαγνησίου. Κατόπιν διαβουλεύσεων, αναφέρονται εκτενώς στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή μας Μακάριου Δρουσιώτη, αποφασίστηκε τα πυρομαχικά να στοιβαχτούν στη ναυτική βάση και να περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργήσουν τη χθεσινή τραγωδία.

Δυστυχώς, οι ιδανικές συνθήκες ανάφλεξης μέρους του φορτίου δημιουργήθηκαν χθες το πρωί, πριν επιστρέψουν στη βάση οι υπηρετούντες και οι αξιωματικοί. Αγνωστο παραμένει αν η φωτιά που εντοπίστηκε προήλθε από έκρηξη ή από ανάφλεξη πυρομαχικών. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων βρίσκονταν εντός της βάσης, ότι δεν προήρθε από φωτιά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ξεκίνησε από τα κοντέινερ. Αμέσως ειδοποιήθηκαν η Πυροσβεστική και η διοίκηση της βάσης, ξεκινώντας έναν αγώνα να μην επεκταθεί η φωτιά και εκραγούν τα πυρομαχικά. Οι προσπάθειες κράτησαν περίπου μιάμιση ώρα, στις 5.53 όμως η φωτιά πυροδότησε μέρος των πυρομαχικών και ακολούθησε τεράστια έκρηξη, με κρατήρα 20 μέτρων και ωστικό κύμα τριών χιλιομέτρων. Για αρκετές ώρες ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής, τόσο στη βάση όσο και στις γύρω περιοχές, που ευτυχώς είχαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ δεν ήταν πρακτικά δυνατό να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των τραυματιών.

Εικόνες Αποκάλυψης

Ασθενοφόρα μετέφεραν διαμελισμένα πτώματα και τραυματίες, ενώ από τα νοσοκομεία γίνονταν συνεχώς εκκλήσεις για αίμα, καθώς κανείς δεν γνώριζε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση. Το σύννεφο σκόνης, που είχε κυριολεκτικά σκεπάσει την περιοχή και την τραγωδία, κατακάθισε τρεις ώρες μετά οπότε ξεπρόβαλε μια βομβαρδισμένη βάση.

Από τις πρώτες έρευνες αποκλείστηκε τρομοκρατική ενέργεια ή δολιοφθορά, καθώς εδώ και τρεις μήνες υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Είχαν παρουσιαστεί διογκώσεις των κοντέινερ, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχαν ακουστεί και μικροεκρήξεις μέσα σ' αυτά. Παρά τις οχλήσεις της διοίκησης της βάσης, δεν είχε δοθεί δραστική λύση παρά μόνο ζητήθηκε να βρέχονται τα κοντέινερ για να ψύχονται, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αύξησε την υγρασία και να αλλοίωσε τα πυρομαχικά.


Πηγή : enet.gr
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Response to "Έγκλημα"

 1. dhmhtrhs Said,

  Για το έκλημα που θα γίνει στην περιοχή μας τίποτα φίλε Γιάννη ΓΙΑΤΙ? Για τα κάκιστα φαινόμενα της ανυπαρξίας της νύν δημοτικής αρχής τίποτα ΓΙΑΤΙ? Για τους τοπικούς Βολευτές που ψήφισαν για την ταφόπλακα μας τίποτα ΓΙΑΤΙ? Αυτή είναι αντεικιμενική ενημέρωση ?

  Posted on 12 Ιουλίου 2011 - 9:58 π.μ.

   
 2. diogenis Said,

  Καλημέρα Δημήτρη,
  Για ποιο έγκλημα στην περιοχή μας μιλάς;
  Και για ποια δημοτική αρχή;
  Αν θέλεις με ενημερώνεις.
  ΓΙΑΝΝΗΣ

  Posted on 12 Ιουλίου 2011 - 10:00 π.μ.

   
 3. dhmhtrhs Said,

  Γιάννη μιλάω για τον Δήμο λουτρακίου αγ. θεοδώρων , και για το Σουσάκι. Ελπίζω να κατάλαβες!

  Posted on 12 Ιουλίου 2011 - 5:46 μ.μ.

   
 4. diogenis Said,

  Δημήτρη,
  Πρώτοι γράψαμε πριν 2 χρονια.
  Δεκάδες ρεπορτάζ υπάρχουν στον Διογένη.
  Και χθές γράψαμε για την γενική συνέλευση
  Και πάλι θα γραψουμε.
  Κάνε αναζήτηση στον Διογένη να δεις πόσες αναρτήσεις υπάρχουν.

  Posted on 12 Ιουλίου 2011 - 6:16 μ.μ.