Με το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής

19.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Εντείνονται οι διεργασίες προκειμένου να συμφωνηθεί η λύση για το ελληνικό χρέος, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίστηκε σίγουρη ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, την επόμενη Πέμπτη, θα συμφωνήσει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και σε ένα σχέδιο για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης «μπορεί να βρεθεί σχήμα, που θα ικανοποιεί και τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και την ΕΚΤ», σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, όμως, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι η οποιαδήποτε ασάφεια και αμηχανία (ως αποτέλεσμα της Συνόδου) θα στείλει πολύ άσχημα μηνύματα».

«Θέλουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ σήμερα, θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τους υπολοίπους των κρατών - μελών της ευρωζώνης.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός είπε ότι στην περίπτωση της συμμετοχής ιδιωτών στο νέο δανειακό πρόγραμμα, αυτές θα έχουν κατ’ ανάγκη μεγάλη συμμετοχή, διότι διακρατούν ομόλογα αξίας περίπου 40 δις. ευρώ (με χρονικό ορίζοντα το 2015). Ανέφερε, ακόμη, ότι η πιθανή εγγραφή ζημιών, δεν θα εξαρτάται από τη συμμετοχή τους, αλλά από τους διεθνείς εκτιμητικούς οίκους.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν απολύσεις μετά το κλείσιμο των πρώτων 25 οργανισμών του Δημοσίου (με όφελος περίπου 0,2% του ΑΕΠ από μείωση λειτουργικού και μισθολογικού κόστους), επισήμανε ότι «ισχύει ό,τι έχει ψηφισθεί στο Μεσοπρόθεσμο, ισχύει η εργασιακή εφεδρεία».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση υπόσχεται δικαιότερη κατανομή βαρών, θα ψηφισθεί το φθινόπωρο και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012. Δήλωσε, επίσης, ότι το κλιμάκιο της τρόικας, που θα έρθει στην Ελλάδα στις 16 Αυγούστου για τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας, θα «μετρήσει κλίμα και τάσεις» και αυτά θα είναι θετικά.

Στην ερώτηση, πάντως, εάν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, είπε ότι «δεν θα κάνω δήλωση, πως δεν θα πάρω ποτέ νέα μέτρα, γιατί θα την έχετε στο βίντεο και θα την παίζετε συνέχεια. Στόχος είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί».


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Με το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής"