Σε ισχύ το θερινό μορατόριουμ
Την ικανοποίηση του για τη στάση της Τουρκίας στην καλοκαιρινή περίοδο εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την επικύρωση διεθνών συμβάσεων.
Όπως είπε ο υπουργός, το καλοκαίρι ξεκίνησε με καλές πρακτικές από την πλευρά της Τουρκίας τόσο από αέρος όσο και στη θάλασσα

Σχετικά με το ζήτημα του Στρατηγείου της Σμύρνης και την απάλειψη του από τη δομή του ΝΑΤΟ, είπε ότι αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία καλού κλίματος με την Τουρκία γιατί, πρόσθεσε, ήταν μια πληγή συγκρούσεων και εντάσεων.

Όπως ανέφερε ακόμη ο κ.Μπεγλίτης, ήδη έχει τεθεί σε ισχύ το μορατόριουμ για την τουριστική περίοδο, προσθέτοντας ότι «στις ναυτικές δραστηριότητες έχουμε ουσιαστικά τον μηδενισμό των δραστηριοτήτων σε περιοχές που μας δημιουργούν προβλήματα, και στις αεροπορικές υπάρχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό παραβάσεων και παραβιάσεων χωρίς υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά».

«Ακόμα και η συμμετοχή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για τη Λιβύη», συνέχισε, «ακολουθεί τα δρομολόγια που σέβονται το διεθνές δίκαιο και δεν παραβιάζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας ούτε προκαλούν το εθνικό αίσθημα. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

» Συγκρατήστε μόνο ότι συνεχίζουμε το καλοκαίρι με καλές πρακτικές από την πλευρά της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά

«Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν ελπίζω ότι με ειλικρίνεια θα προσέλθει για να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές με στόχο το αμοιβαίο όφελος και την συνεργασία. Είναι πολύ νωρίς να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση πριν δούμε και πως διαμορφώνονται οι εσωτερικοί συσχετισμοί», είπε.

Αναφορικά με την απαγόρευση απόπλου των πλοίων της κίνησης «Ένα καράβι για την Γάζα», ο κ Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία εκτίμησαν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και έλαβαν υπόψη τους την ειρήνη στη περιοχή αλλά και τις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδος τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους.

» Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας με το Ισραήλ θα προσφέρει στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής και δεν θα επηρεαστούν στο παραμικρό οι ιστορικές μας σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και την Τουρκία. Δεν λειτουργούμε με αντανακλαστικό τρόπο», σημείωσε ο κ Μπεγλίτης.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων αποτυπώνουν τις ευρύτερες διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που εδράζονται στην αρχή της αμοιβαιότητας.

«Κανένα από αυτά τα κείμενα δεν αφαιρεί τη δύναμη αυτής της αρχής που έχει η χώρα. Καμία υποχρέωση δεν υπερβαίνει το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός του συνταγματικού χάρτη της χώρας. Αυτό το λέω για να απαντήσω στην ενδεχόμενη αιτίαση ότι έχουμε περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας ή μείωση των δυνατοτήτων μας για υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι κάτι που κανείς οικονομολόγος
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Καλές οι ως τώρα πρακτικές της Τουρκίας» λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας"