Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την έλλειψη υποδομών στην ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φενεού. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στα μέσα Ιουνίου επισκέφθηκα τα χωριά της ορεινής Κορινθίας και διαπίστωσα μία εικόνα υποβάθμισης και εγκατάλειψης.
Όπως είχα δεσμευθεί, έπειτα από επαφές που είχα προκειμένου να ενημερωθώ διεξοδικά για τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε έργα υποδομής, κατέθεσα τη Δευτέρα ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να επισημάνω τα προβλήματα και να ζητήσω την επίσημη τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας, δίνοντας έμφαση κυρίως στο οδικό δίκτυο, τα αρδευτικά έργα, τους αναδασμούς, την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Μείζον ζήτημα είναι βεβαίως η ολοκλήρωση του έργου στη Λίμνη Δόξα. Είναι γνωστό ότι το έργο έχει μείνει ημιτελές από το 1996. Η αρχική μελέτη του 1988 προέβλεπε την κατασκευή φράγματος για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, η οποία βεβαίως είχε τελικό σκοπό την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή. Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε το Φράγμα, το τελευταίο και σημαντικότερο κομμάτι του έργου, το αρδευτικό δίκτυο, παρέμεινε στα χαρτιά. Τέσσερις φορές έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη, η κωλυσιεργία είναι τεράστια και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, αφού εντέλει οι αγρότες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε όλο αυτό το νερό που συγκεντρώνεται. Επιπλέον της Λίμνης Δόξα, έθεσα το θέμα της υλοποίησης εγγειοβελτιωτικών και έργων, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα στον κάμπο του Φενεού, καθώς και το ζήτημα της ενεργοποίησης των δώδεκα ανενεργών γεωτρήσεων. Το ζήτημα της άρδευσης πρέπει επιτέλους να λυθεί οριστικά, ώστε και οι αγρότες μας να μπορέσουν να καλλιεργήσουν χωρίς το επιπλέον κόστος, και το περιβάλλον θα προστατευθεί, αφού θα αποφευχθούν οι παράνομες και χωρίς σχέδιο γεωτρήσεις.
Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που έθεσα είναι η βελτίωση και ανάπτυξη του επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου. Στην επίσκεψή μου διαπίστωσα για παράδειγμα ότι η πρόσβαση προς τους οικισμούς Άνω και Κάτω Ταρσού είναι σχεδόν απαγορευτική.

Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν ανάγκη από συντήρηση, τόσο για λόγους διευκόλυνσης της πρόσβασης στα χωράφια, όσο βεβαίως και για λόγους ασφάλειας. Και βεβαίως, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα τα έργα για την οδό Κιάτο – Γκούρα – Δερβένι, τόσο σε ό,τι αφορά απαραίτητες αναβαθμίσεις, όπως η παράκαμψη της Γκούρας και του Στενού, όσο και αναφορικά με την υλοποίηση καθεαυτού του οδικού άξονα, στο τμήμα Καστανιάς – Μοσιάς – Στενού.
Τέλος, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσα το σημαντικότατο ζήτημα της ολοκλήρωσης των αναδασμών, καθώς και της τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης της περιοχής, μέσω του ΠΑΑ «Αλ.Μπαλτατζής», καθώς υπάρχουν μέτρα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο από τις τοπικές αρχές, όσο και από ιδιώτες .

Όπως έχω επισημάνει, οι επίμονες προσπάθειες των τοπικών φορέων, του Δημάρχου κ. Σταματόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε, αλλά και οι δικές μου παρεμβάσεις, θα πάνε χαμένες εάν δεν υπάρξει συνδρομή από την Περιφέρεια και την κεντρική Κυβέρνηση. Η μνημονιακή λογική των περικοπών σε βασικά έργα και ζωτικές υποδομές της περιφέρειας οδηγεί σε αδιέξοδο. Είναι χρέος όλων μας να απαιτήσουμε την ενεργοποποίηση κάθε αναπτυξιακού εργαλείου, την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ, ώστε να θεμελιώσουμε και να θωρακίσουμε την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ορεινής Κορινθίας και του Νομού μας.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η ορεινή Κορινθία χρειάζεται υποδομές για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή"