Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύεται μετά τη ψήφιση του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή (εταιρεία RASS , εφ. Το Παρόν, 3/7) αναδεικνύει εμφατικά την ανασφάλεια που νοιώθουν οι Έλληνες πολίτες διαισθανόμενοι τις χειρότερες μέρες που έρχονται. Αναδεικνύεται παράλληλα η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η συμφωνία της πλειοψηφίας με τη στάση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά και επιβεβαιώνεται το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 69,6% των πολιτών απάντησαν ότι μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος νοιώθουν πιο ανασφαλείς έναντι του 22,3% που απάντησε το αντίθετο, ενώ το 86,3% θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση «μας περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες». Ταυτόχρονα, το 70,9% απάντησε ότι με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα οδηγηθούμε στο ξεπούλημα της χώρας με μόνο το 24,1% να πιστεύει εναλλακτικά ότι θα επιτευχθεί ανασυγκρότηση της χώρας.

Άλλωστε, το 74,3% πιστεύει ότι και με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει τίποτα ή ότι η νέα κυβέρνηση θα τα πάει χειρότερα, με μόνο το 24,1% να ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλύτερα, ενώ το 74,2% επίσης δεν πιστεύει ότι ο Γ. Παπανδρέου αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στις επόμενες εκλογές με μόλις το 23,6% να απαντά το αντίθετο. Είναι προφανές δηλαδή ότι 3 στους 4 πολίτες δεν ελπίζουν πλέον τίποτα από το ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική αυτή πλειοψηφία περιλαμβάνονται και οι μισοί σχεδόν από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.

Σε αντιδιαστολή, η κοινωνία δείχνει ότι έχει αρχίσει να εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά θεωρώντας ότι πρέπει να μείνει σταθερός στην αντιμνημονιακή πολιτική του (61,2%) και να αντισταθεί στις πιέσεις των Ευρωπαίων (62%), δίνοντας του παράλληλα και το προβάδισμα ως καταλληλότερου πρωθυπουργού (31,5% έναντι 30,5% του Γ. Παπανδρέου). Το κυριότερο όμως είναι ότι, με αυτά τα δεδομένα ανατροπής των στοιχείων, η πλειοψηφία του 50,1% απαντά πρώτη φορά ότι θα ήταν καλύτερα το ΠΑΣΟΚ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έναντι του 37,9% που θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει τη διακυβέρνηση (το 12% δεν απάντησε).

Έτσι, η ΝΔ συγκεντρώνει πλειοψηφία του 54,8% και στο ερώτημα της παράστασης νίκης έναντι 37,9% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, έχοντας προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με 24,4% από 23,6% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα, έναντι 23,1% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ από 24,5% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται, η πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (μόλις 48,5%) με εντυπωσιακή μετακίνηση κατά 8% στη ΝΔ. Στο ΚΚΕ αναλογεί 7,8% από 7,5%, στο ΛΑΟΣ 4,8% από 5,4% και ακολουθούν, ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 2,2% και τα άλλα κόμματα συνολικά 2,7%.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας


Πηγή : aspiliotis.blogspot.com



You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σπηλιώτης : "Μετά τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου: Ανασφάλεια μπροστά σε χειρότερες μέρες""