Αθήνα
Ένα συμβόλαιο θανάτου κατά έγκλειστου στις φυλακές, αλλά και μία παγίδα θανάτου για αστυνομικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, οι «δραστηριότητες» των τριών εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν, με τη σύλληψη 48 ατόμων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Β. Χαλάτσης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος Συμ. Οφείδης και ο διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, Χρ. Καλούσιος, έδωσαν λεπτομέρειες για τις συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή, αλλά και για τις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων και την ανθρωπογεωγραφία τους.

Την ίδια ώρα, οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν στον ανακριτή, ο όποιος λόγω του αριθμού των κρατουμένων μετέβη για τον σκοπό αυτό στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Όλοι ζήτησαν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι από τους 48 προέρχονται από τη Λάρισα.

Η έρευνα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνολικά έχει σχηματιστεί δικογραφία για 220 άτομα από τη Θεσσαλία, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όσον αφορά στο θέμα του «συμβολαίου θανάτου», ο κ. Χαλάτσης διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής της πολυπληθέστερης ομάδας εκ των τριών (αριθμεί 105 άτομα) είχε έρθει σε συνεννόηση με έγκλειστο φυλακών, προκειμένου να δολοφονήσει συγκρατούμενο, ο οποίος ευθυνόταν για το θάνατο συγγενικού του προσώπου.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «συγκλονιστικό» τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί η δολοφονία, η οποία θα γινόταν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του κρατουμένου-υποψηφίου θύματος, από τις φυλακές στο Δικαστήριο, εντός του ειδικού οχήματος μεταφοράς, με τον κρατούμενο που είχε αναλάβει την εκτέλεση του συμβολαίου να «χτυπάει» το υποψήφιο θύμα στα κάγκελα του οχήματος και εν συνεχεία να προφασιστεί ότι το «ατύχημα» συνέβη λόγω φρεναρίσματος του οχήματος.

Καθώς οι συνομιλίες ήταν εν γνώσει της Αστυνομίας ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και τελικά ο κρατούμενος-υποψήφιο θύμα δικάστηκε χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.

Μέλη της ίδια ομάδας επίσης είχαν στοχοποιήσει και αστυνομικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, «από του έμπειρους και πολύ καλούς αστυνομικούς» όπως σχολίασε ο κ. Χαλάτσης, με σκοπό να του στήσουν ένοπλη ενέδρα.

Από σύμπτωση, και πριν ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα, είχαν εντοπιστεί έξω από το σπίτι του συγκεκριμένου αστυνομικού ύποπτες κινήσεις και, όπως αναφέρθηκε, από ένα τυχαίο γεγονός, τότε απετράπη η όποια ενέργεια. Ενώ εν συνεχεία και όταν πλέον είχε ξεκινήσει η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι προετοιμαζόταν ενέδρα.

Μεταξύ των άλλων, σημαντικό είναι επίσης, ότι βρέθηκαν και δύο πλαστές σφραγίδες του ΟΚΑΝΑ, τις οποίες προφανώς χρησιμοποιούσαν προκειμένου να «αποδεικνύεται» ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και να «γλιτώνουν» ποινές.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι στις εγκληματικές οργανώσεις συμμετείχε και σημαντικός αριθμός γυναικών, αρκετές από τις οποίες είχαν και «αρχηγικούς» ρόλους.

Η δράση των οργανώσεων

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας περιγράφεται αναλυτικά η δράση των τριών εγκληματικών οργανώσεων:

Οι τρεις οργανώσεις ενέχονται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, διακεκριμένων περιπτώσεων κατοχής και εμπορίας πυροβόλων όπλων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, πρόκλησης και προσφοράς για εκτέλεση κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν παραπάνω από 100 αστυνομικοί, συνεπικουρούμενοι από οκτώ εισαγγελικούς λειτουργούς, πραγματοποιήθηκαν 34 έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και άλλους χώρους, παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών, όπου συνελήφθησαν 48 άτομα, εκ των οποίων δύο αλλοδαπές γυναίκες.

Μέχρι στιγμής στις έρευνες που ενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

Όλων των ειδών ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη, δενδρύλλια κάνναβης, ναρκωτικά δισκία), όπλα ( δύο πιστόλια με σιγαστήρες, ένα όπλο αερίου, ένας σιγαστήρας για όπλο αερίου, μια καραμπίνα, μαχαίρια και μία σιδηρογραφία), σαράντα τρία αυτοκίνητα και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα για τη διακίνηση ναρκωτικών ή αποτελούσαν οχήματα που προέρχονταν από την πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, επίσης, 88 κινητά τηλέφωνα και 11 κάρτες κινητής τηλεφωνίας (sim), το χρηματικό ποσό των 32.530 ευρώ (σε όλων των ειδών τα χαρτονομίσματα και συναλλαγματικές), δύο πλαστές σφραγίδες και πλαστά πιστοποιητικά

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και «λοιποί χώροι» που διατηρούσαν.

Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη - εντολείς, εντολοδόχοι, κ.λπ.).

Εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους, οι διασυνδέσεις τους και οι μεταξύ τους σχέσεις.

Καταγράφηκαν, με συσκευές καταγραφής ήχου, σε ακουστικό υλικό οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων και επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.

Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών) και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τέλος, διερευνάται η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δεκάδες συλλήψεις στο πλαίσιο επιχείρησης εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων"