Η Κύπρος μετρά τις πληγές της

12.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Δώδεκα είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από τις ισχυρές εκρήξεις, που σημειώθηκαν χθες στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", στην περιοχή Ζύγι - Μάρι, έξω από τη Λεμεσό της Κύπρου. Συνολικά 62 είναι οι τραυματίες εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης, είναι μεταξύ των 12 νεκρών. Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλας, κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους " έπεσαν στο κενό".

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.

Το δε ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδοσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά διερευνά τα αίτια της έκρηξης στη ναυτική βάση, ενώ έχουν κληθεί και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δέκα πυροτεχνουργοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έφθασαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προκειμένου να βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, εκτός από τα θύματα σημειώθηκαν τεράστιες ζημιές, και όλα τα αρμόδια υπουργεία και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και ανάληψη περαιτέρω ενεργειών.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε, επίσης, αποφάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που δημιουργούνται με τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης. Όπως έγινε γνωστό μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Δ. Χριστόφιας έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις των δύο ανδρών.

Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα χθες έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα όσα συνέβησαν λόγω της φονικής έκρηξης.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η Κύπρος μετρά τις πληγές της"