Ίσως το προσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνάντησε τις μεγαλύτερες τριβές και αντιδράσεις απ΄ οποιοδήποτε άλλο των τελευταίων ετών στην Παιδεία και μάλιστα σε περίοδο που τα ιδρύματα είναι κλειστά και, λογικά, δεν θα ανέμενε κανείς τόσο έντονες αντιδράσεις. Άλλωστε, μετά τις γνωμοδοτήσεις καθηγητών της Νομικής και Συνταγματολόγων οι πρυτάνεις προτίθενται, εάν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

«Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια, δεν πάει άλλο. Βρισκόμαστε στο και πέντε. Πρέπει να γίνουν αλλαγές. Να γίνουν ριζικές αλλαγές και να γίνουν τώρα». Είναι τα λόγια του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνου Τσακλόγλου, που μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει την ανάγκη για ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα και προσανατολισμένο στην κατεύθυνση των μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού.

«Δεν είναι αναγκαστικά η πλειοψηφία αυτή που αντιδρά», τονίζει ο κ. Τσακλόγλου και προσθέτει: «Η πλειοψηφία στα Πανεπιστήμια είναι σιωπηρή. Οι μειοψηφίες, όμως, κάνουν πολύ θόρυβο και γι΄αυτό ακούγονται».

Την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τη μεταρρύθμιση «καταθέτει» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους πρυτάνεις «νέας γενιάς», καθηγητής με περγαμηνές σπουδών και εμπειρίες από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και από τα Ιδρύματα του εξωτερικού. Πρόκειται για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Πάρη Τσάτρα, ο οποίος συμπεραίνει ότι «το μοντέλο διοίκησης που προτείνεται από το Νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει υψηλότερο βαθμό νομιμοποίησης, περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, κυρίως μέσω των υπαρκτών ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου, και τέλος να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα μέλη ΔΕΠ των Ελληνικών Πανεπιστημίων».


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σχολιάζουν τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια"