Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

11.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Οι βασικές παράμετροι του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και "η συστημική κρίση στην ευρωζώνη", μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's τίθενται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup της Δευτέρας. Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη στάση των επενδυτών απέναντι στην Ιταλία, καθώς παρατηρείται μαζική εγκατάλειψη των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Στο μεταξύ, συνάντηση για αύριο το πρωί, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι με τους βασικούς οικονομικούς αξιωματούχους "για να συντονίσουν τις θέσεις τους", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Ντερκ Ντε Μπάκερ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός από τον φαν Ρομπέι, οι πρόεδροι του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

"Δεν πρόκειται μια έκτακτη σύνοδο, αλλά για μια συνάντηση με σκοπό τον συντονισμό των θέσεων όπως έχει γίνει και στο παρελθόν", τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση της "χρυσής τομής" για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο δανεισμού συνεχίζονται. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αναφέρει ότι το ύψος του νέου πακέτου θα φτάσει περίπου τα 110 δισ. ευρώ . Εξ αυτών, τα 70 με 80 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ εκτιμάται ότι τα 30 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.

Όσο για το θέμα της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αμφισβητείται και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τη στήριξή του.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, την οποία είχε στηρίξει και ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup"