Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή έκτακτο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να πετύχει ως το 2013 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο μέσα σε δύο μήνες.
«Προσωπικά μας είναι οδυνηρό να υιοθετήσουμε αυτά τα μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Οι περικοπές ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια για το 2012 και 25,5 δισ. για το 2013, κάτι που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 3,8% φέτος σε 1,4% το 2012 και 0% το 2013.
Δραματική είναι η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την τοπική αυτοδιοίκηση: θα φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ είπε ο πρωθυπουργός σε κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης τους οποίους ενημέρωσε για τα βασικά σημεία του προγράμματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.
Η διοικητική δομή της χώρας, όπως προβλέπουν τα μέτρα, θα αλλάξει για λόγους κόστους. Μειώνονται ο αριθμός των περιφερειών, καταργούνται επαρχιακές και δημοτικές αρχές και συμβούλια και ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο.
Ακόμη, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά για δύο χρόνια κατά 5% στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ και 10% στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ. Παράλληλα αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα από κινητές αξίες (μετοχές, κλπ) στο 20% από 12,5% σήμερα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης: αύξηση του ΦΠΑ, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στο ιδιωτικό τομέα από το 2016 και περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμη μειώσεις στα έξοδα και τις απολαβές για τους πολιτικούς.
Τέλος, όλες οι μη θρησκευτικές αργίες προβλέπεται ότι θα εορτάζονται Κυριακή για να μην χάνονται μέρες εργασίας.

Με την Ιταλία να είχε πιεστεί από τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες και την ΕΚΤ να ζητά από τη χώρα συγκεκριμένες κινήσεις, η απόφαση για τα μέτρα ήταν σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Εντούτοις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μέρος των κοινωνικών φορέων, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση που θα δει τον προϋπολογισμό της να περικόπτεται άγρια, έχουν εκφραστεί σε υψηλούς τόνους αντιρρήσεις για τα μέτρα.δη δήμοι και κοινότητες στην Ιταλία δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ ενέκρινε η Ιταλία"