- Πάνω από 600.000 ευρώ έχασε το κράτος!
- Η έρευνα έγινε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα συνεχιστεί και σε άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας
- Τι αποκαλύπτει στο Νewsit o διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ

Τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εντόπισε ο ΣΔΟΕ. Εντόπισε 300 καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009 – 2010, από πρόσθετες αμοιβές για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και αποζημιώσεις για ειδικές διδασκαλίες.



Όπως δήλωσε στο Νewsit o Nίκος Λέκκας, Διευθυντής Σχεδιασμού και Ελέγχων ΣΔΟΕ "στον ειδικό λογαριασμό που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα προκειμένου να γίνονται έρευνες στο πανεπιστήμιο. Στο λογαριασμό αυτό και στον απολογισμό του φαινόταν τι πρόσθετες αμοιβές είχαν πάρει οι καθηγητές και που δεν τις είχαν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις. Το ποσό αφορά 1, 8 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε πάνω από 300 καθηγητές. Το βασικό είναι οτι ο φόρος στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ, επειδή αυτό αφορά πρόσθετες αποδοχές και ο φορολογικός συντελεστής υπερβαίνει το 30%, το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ. Αν βάλουμε και τους πρόσθετους φόρους αντιλαμβάνεστε που μπορεί να φτάσει το ποσό αυτό. Αυτός ο έλεγχος έγινε για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και θα λειτουργήσει σαν πιλότος. Επειδή σε κάθε πανεπιστήμιο ΑΕΙ και στα ΤΕΙ υπάρχει ειδικός λογαριασμός, θα ακολουθήσουν και άλλοι τέτοιοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν οι δικαιούχοι καθηγητές δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Στο ερώτημα εάν οι παραβάτες καθηγητές θα πληρώσουν αυτά που πρέπει ή εάν θα μείνουν ατιμώρητοι, ο κύριος Λέκκας απάντησε πώς "τόσο ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης όσο και ο γενικός γραμματέας φορολογικών θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης σε συνεργασία με τις αρμόδιες ΔΟΥ (ο κύριος όγκος αφορά τις Α' και Β' ΔΟΥ Ιωαννίνων), σε ένα διάστημα 20 ημερών με ένα μήνα το πολύ, θα έχουν υποβληθεί δηλώσεις από τους παραβάτες καθηγητές, θα έχουν γίνει οι εκκαθαρίσεις των φόρων μαζί τις προσαυξήσεις προκειμένου να καταβληθούν στο δημόσιο".
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Oργιο φοροδιαφυγής απο 300 πανεπιστημιακούς"