Εγκύκλιος Δ2/8663/18-07-2011: Διαδικασία επιλογής Σχολικών Σύμβουλων και Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μετά την αντιφατική πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ) αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, με τις αλληλοαναιρούμενες «διευκρινιστικές» εγκυκλίους και τις παλινωδίες στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, άλλη μια εγκύκλιος (Δ2/8663/18-07-2011) ήρθε να ολοκληρώσει το χάος που επικρατεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας την ασυδοσία, την έλλειψη συντονισμού και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς το ΥΠΔΒΜΘ.

Με την εγκύκλιο αυτή, «σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται» όσοι εκπαιδευτικοί επιλεγούν Διευθυντές σχολικών μονάδων στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων. Δηλαδή οι «εγκέφαλοι» του ΥΠΔΒΜΘ, αφού δεν εφάρμοσαν το νόμο 3848/2010 που οι ίδιοι ψήφισαν, ώστε να επιλεγούν ιεραρχικά πρώτα οι Σχολικοί Σύμβουλοι και μετά οι Διευθυντές σχολείων, τώρα απαγορεύουν δια ροπάλου και χωρίς καμία υπάρχουσα νομοθετική βάση στους τελευταίους να καταλάβουν θέση ανώτερη από αυτή που κατέχουν. Μήπως τίθεται και ζήτημα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας διαδικασίας, εφόσον αυτή στηρίζεται προληπτικά σε ένα νόμο που θα ψηφιστεί;

Με την ανορθόδοξη αυτή ενέργειά του και με τη συνεχή έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, ακόμα και μετά την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφίων Διευθυντών, το ΥΠΔΒΜΘ τορπιλίζει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των επιλογών, με στόχο τον πλήρη ιδεολογικό έλεγχο των Σχολικών Συμβούλων, ώστε να επιβάλει τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που προωθεί.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην ίδια εγκύκλιο καλούνται τα Συμβούλια επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων να εξετάσουν εκ των υστέρων - μετά τη μοριοδότηση των υποψηφίων και την ανακοίνωση των σχετικών πινάκων - τυχόν κατάθεση πλαστών τίτλων και δικαιολογητικών. Τι εμπόδισε τους ιθύνοντες του Υπουργείου να θέσουν εξαρχής τα κριτήρια συμμετοχής και ελέγχου ως προς την επιλογή Διευθυντών και Σχολικών Συμβούλων; Η πλήρης ανικανότητα αλλά και η επιτηδευμένη ποδηγέτηση του ΥΠΔΒΜΘ καθίστανται πλέον αδιαμφισβήτητες!

Είναι πλέον πασιφανές ότι η σημερινή ηγεσία δε διαθέτει κανένα σχέδιο, όραμα, «πιστεύω» και πολιτική βούληση, παρά μόνο μια στείρα μνημονιακή τακτική στο βωμό της οποίας θυσιάζει την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας. Η σημερινή ηγεσία αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι μοναδικός της στόχος είναι η κομματική άλωση της Εκπαίδευσης… Ως εκ τούτου, «παιδεύει» το εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας μας και αντί να εργάζεται δημιουργικά προς τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, απεργάζεται για ακόμα μια φορά τη μεγαλύτερη υποβάθμισή του.


Ιωάννης ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Συντονιστής Κύκλου Πολιτικής Δράσης
Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας


Πηγή : nd.gr/web/node-korinthias

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Γ. Πανούσης: «Η νέα εγκύκλιος στοχεύει αποκλειστικά στην κομματική άλωση της Εκπαίδευσης»"