Έντονες επιφυλάξεις εκφράζουν οι παράγοντες της αγοράς στις διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες και εκτιμήσεις, καθώς πολύ συχνά η μία διαψεύδει την προηγούμενη, ακόμη και μέσα στην ίδια την εβδομάδα! «Όλα αυτά δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σταθερού κλίματος, αλλά αντίθετα εντείνουν τις ανησυχίες των οικονομικών παραγόντων» υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς.

Βέβαια, όλοι αναγνωρίζουν πως το γενικότερο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και πολλά αλλάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η τόσο συχνή και τόσο χαρακτηριστική διάψευση προβλέψεων μέσα σε διάστημα λίγων μηνών (ή ακόμη και μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών) αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα ανησυχίας στα στελέχη των επιχειρήσεων, στους επενδυτές, αλλά και στους πολίτες γενικότερα.

Αμέσως παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

—Ανάπτυξη

Ιούνιος 2011: Κατά την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» της, η κυβέρνηση προέβλεψε ύφεση για το 2011 της τάξεως του 3,5% (με βάση το έντονα αρνητικό α’ εξάμηνο, ουσιαστικά μιλούσε για σταθεροποίηση της οικονομίας στο δεύτερο μισό του έτους), παρά τις ενστάσεις των αναλυτών, πως τα νέα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση.

2ο Δεκαήμερο Αυγούστου: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει πως η πτώση του φετινού ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει έως και το 5,3%.

22 Αυγούστου: Ο υπουργός συναντιέται στελέχη επιχειρήσεων που θα μετάσχουν στο Road Show που διοργανώνει το ΧΑ στο Λονδίνο, λέγοντάς τους πως μπορεί η φετινή ύφεση να φτάσει έως και το 5,3%, αλλά θα είναι θετικό το ΑΕΠ του 2012. Επιχειρηματολογεί μάλιστα υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

26 Αυγούστου: Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στον κ. Τσίπρα στη βουλή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κυλήσει και το 2012 με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης…

— Επενδύσεις- Fast Track

Φθινόπωρο 2010: Η κυβέρνηση ανακοινώνει το «σύμφωνο κατανόησης» για επενδύσεις 5 δις ευρώ από το Κατάρ, τα projects του Ελληνικού και του Αστακού φαίνεται να μπαίνουν σε προτεραιότητα και ο κ. Χ. Παμπούκης (που αναλαμβάνει το «τρέξιμο» των παραπάνω) δηλώνει αισιόδοξος, παρουσιάζοντας τη διαδικασία του Fast Track και αναμένοντας εξελίξεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

23 Αυγούστου: Η επένδυση του Αστακού έχει ναυαγήσει προ καιρού. Ο κ. Χ. Παμπούκης δηλώνει στην τηλεόραση της ΝΕΤ πως προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς η υπόθεση των Fast Track και εκφράζει την αισιοδοξία για την υπόθεση του Ελληνικού (μίλησε για τρίμηνη καθυστέρηση που προέκυψε, αλλά τώρα…).

24 Αυγούστου: Ο κ. Χ. Παμπούκης παραιτείται από την κυβέρνηση και οι «κακές γλώσσες» υποστηρίζουν πως επιχείρησε «ηρωική έξοδο» ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεως γύρω από την υλοποίηση των projects που είχε αναλάβει…

Έτσι, η πλέον σημαντική επένδυση που διαφαίνεται πως θα γίνει από το Κατάρ στον τραπεζικό τομέα, έγινε κατόπιν ενεργειών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

— Τράπεζες

1ο 15νθήμερο Αυγούστου: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της Ιρλανδίας σε σχέση με τις τράπεζες (υπονοώντας προφανώς που δεν θα τις «κρατικοποιήσει»).

23 Αυγούστου: Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση που οι τράπεζες προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι κοινές και όχι προνομιούχες.

26 Αυγούστου: Η UBS αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα «τραπεζικά κεφάλαια είναι πολύ σπάνια στις μέρες μας» αναλύοντας επί μακρόν το σενάριο καταφυγής των ελληνικών τραπεζών στο ΤΧΣ, συμπληρώνοντας πως «όσο μικρότερες οι τιμές των τραπεζών, τόσο μεγαλύτερη η διάχυση για τους μετόχους»…

Όσο για τον κ. Βενιζέλο, μιλώντας στη βουλή, σημείωσε πως παραμένει ο στόχος να έχουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους core Tier 1 στο 10%, πράγμα που δεν είναι ευχάριστο για τους μετόχους, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει.

«Υπενθύμισε», μάλιστα, ότι υπάρχουν διαθέσιμα και τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…

Τώρα το αν Alpha Bank και Eurobank φαίνεται ότι τα κατάφεραν, αυτό φαίνεται να εξέπληξε το κυβερνητικό επιτελείο.

— Το μνημόνιο

Αμφίσημη είναι επίσης κατά καιρούς η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το μνημόνιο. Αρκετές φορές (και συνήθως λίγο πριν από την εκάστοτε έλευση της τρόικας) διαρρέεται πως η οικονομία δεν αντέχει άλλο και πως η δανειακή (και όχι μόνο) αυτή σύμβαση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί και να τροποποιηθεί.

Στη συνέχεια βέβαια, η κυβέρνηση αλλάζει ρότα και εμμένει στην πιστή τήρηση του μνημονίου.

— Αποκρατικοποιήσεις

Ιούνιος: Στο μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου, η κυβέρνηση ανέλαβε (και προσωπικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος) δέσμευση να προχωρήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ και τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι ανά τρίμηνο.
Ιούλιος: Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου θεωρεί ως ανέφικτο το στόχο των 50 δις ευρώ.

Αύγουστος: Ευρεία σειρά αλλαγών στο…. χρονισμό των αποκρατικοποιήσεων, με την κυβέρνηση πάντως να ισχυρίζεται πως η πολιτική της στο θέμα αυτό δεν μεταβάλλεται.


Πηγή : Euro2day



You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πρωταθλητές στα υποσχέσεις και στις … κυβιστήσεις"