«Για όλα φταίει η ύφεση». Αυτό θα είναι το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα να ρίξει νερό στο κρασί της όσον αφορά τους στόχους του μεσοπρόθεσμου.

Οι επιτηρητές καταφτάνουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει μεγάλη πρόοδο.

Στο σκέλος των εσόδων η «τρύπα» αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους παρά τα μέτρα. Υπερβάσεις αναμένονται και στο σκέλος των δαπανών, καθώς με την ανεργία στα ύψη και την ύφεση στο 8,2% για το δεύτερο τρίμηνο, η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων συνεχίζεται.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διεκδικήσει χαλάρωση των στόχων τουλάχιστον για φέτος. «Πώς να αυξήσουμε κατά 7% τα έσοδα με την ύφεση να τείνει στο 5%;» τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας πρόγευση για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει την άκαμπτη στάση της τρόικας, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη λήψη νέων μέτρων της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ακόμη και μέσα στο 2011. Προς το παρόν, ο υπουργός Οικονομικών ξορκίζει αυτό το ενδεχόμενο ποντάροντας ότι θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Ο πήχης όμως βρίσκεται πολύ ψηλά καθώς πρέπει να εισπράττονται 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα από φόρους.

Στο σκέλος των εσόδων αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας παραδέχεται ότι ακόμη και ο αναθεωρημένος προς τα κάτω στόχος για το 2011 (το μεσοπρόθεσμο προβλέπει καθαρά έσοδα 54,042 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος έναντι 55,56 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός) έχει πλέον απομακρυνθεί πάρα πολύ. Ηδη για τον Αύγουστο οι εισπράξεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν -στην καλύτερη περίπτωση- τα 3,5-4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε εφιάλτη παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών έχουν εξελιχθεί οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, καθώς η κατανάλωση «βουλιάζει», ενώ εκτός στόχων κινούνται και τα έσοδα από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών λόγω της ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών. Αυξημένα φαίνεται να εμφανίζονται τα έσοδα στα τελωνεία, αλλά και αυτά δεν φαίνεται να αρκούν για να καλύψουν τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί.

Το φθινόπωρο φοβίζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί με το μεσοπρόθεσμο ναι μεν θα υποχρεώσουν τα νοικοκυριά να καταβάλουν πρόσθετους φόρους αλλά από την άλλη θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση. Μπροστά τους τα νοικοκυριά έχουν μια πραγματική φοροκαταιγίδα:

* Τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και τις έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., σκάφη και πισίνες. Τον ίδιο μήνα πρέπει να πληρωθεί και η δόση για τον φόρο εισοδήματος του 2011.

* Από τις αρχές του μήνα επιβάλλεται η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω της επιβολής εισφοράς υπέρ των ανέργων, ενώ αυξάνει και ο ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

* Τον Νοέμβριο θα καταφτάσουν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας

* Αποστέλλονται έως το τέλος του έτους οι φόροι ακινήτων τριών συνεχόμενων ετών.

Εκτός από την προγραμματισμένη -μετά την ψήφιση του μνημονίου- αφαίμαξη, τα νοικοκυριά πρέπει να αποφασίσουν αν θα ανταποκριθούν και στα «εθελοντικά» μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί.

* Ξεκινάει το κυνηγητό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο, σε πρώτη φάση, να τρομάξουν οι μικροοφειλέτες και να προσέλθουν στα γκισέ, συμμετέχοντας στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίστοιχο κυνηγητό εκτός από την εφορία θα εξαπολύσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

**Ζητούνται χρήματα για την νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που πλέον αγγίζει ακόμη και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

* Εως το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων ενώ προγραμματίζεται να έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή του προστίμου και για τα αυθαίρετα.

«Θα είναι θετικό αν τα έσοδα του 2011 κλείσουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2010» τονίζει με νόημα υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 51-52 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύπτει «τρύπα» τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες αλλά ρεαλιστικές προβλέψεις για:

* Νέα αύξηση της ανεργίας, καθώς διατυπώνονται προβλέψεις για ποσοστά άνω του 17% το φθινόπωρο, οπότε και θα έχει λήξει και η τουριστική περίοδος.

* Περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ενόψει και της «φοροκαταιγίδας».

* Κύμα φυγής στη συνταξιοδότηση λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, την επικείμενη νέα μείωση του εφάπαξ αλλά και τις αναμενόμενες νέες μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων.

* Μαζική κατάθεση πινακίδων που θα ψαλιδίσει τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.

**Εκρηξη της φοροδιαφυγής λόγω και της επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ, ειδικά στα εστιατόρια.


Πηγή : enet.gr





You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κραυγές και ψίθυροι για νέα σκληρά μέτρα"