Αλλάζει τα δεδομένα το διάταγμα για τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα (βακούφια) στην Τουρκία, αναφέρει το site moneypress.gr .Στην κίνηση – έκπληξη που προχώρησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας ενώπιον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιστρέψει σε ιδρύματα της ελληνικής μειονότητας (αλλά και σε άλλες μειονότητες που υπάρχουν στην Τουρκία) ακίνητά τους, που εδώ και δεκαετίες είχαν περάσει σε χέρια τρίτων,χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό Τύπο «ιστορική απόφαση για τις μειονότητες».

Το διάταγμα που υπογράφηκε στις 22 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αφορά ακίνητα που είχαν δηλώσει τα μειονοτικά βακούφια το 1936 .Ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα κοινωφελή ιδρύματα των μειονοτήτων (βακούφια) έχουν προθεσμία 12 μηνών για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

Συγκεκριμένα επιστρέφονται οι ακίνητες περιουσίες για τις οποίες δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας, τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο τουρκικό Θησαυροφυλάκιο, στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, στους δήμους και στις νομαρχίες.
Προβλέπεται ακόμη η καταβολή αποζημίωσης για τις ακίνητες περιουσίες των μειονοτικών ιδρυμάτων που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο και στη συνέχεια έχουν μεταπωληθεί σε τρίτους.
Δεν προβλέπεται όμως επιστροφή ή αποζημίωση για τα κατειλημμένα από το τουρκικό Δημόσιο βακούφια.

Στην Αθήνα δεν υπήρξε επίσημος σχολιασμός. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι η κίνηση δείχνει μεν κατ’ αρχήν καλή πρόθεση, χρειάζεται όμως μελέτη και αξιολόγηση του τρόπου εφαρμογής από την Επιτροπή.

Άλλες πηγές όμως,διπλωματικές αυτή την φορά, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η κίνηση Ερντογάν είναι σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και ότι σύντομα θα τεθεί και πάλι θέμα για τα βακούφια μουσουλμανικών ιδρυμάτων και στη χώρα μας.


Πηγή : Politis-gr


You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Θα τεθεί θέμα για τα βακούφια μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη χώρα μας;"