Και οι Αμερικανοί γελάνε μαζί μας...

13.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Από τις 5 Ιουλίου στους δρόμους της Ουάσινγκτον κυκλοφορούν διαφημίσεις σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς που προειδοποιούν τους Αμερικανούς "Επόμενη στάση: Ελλάδα!"


Πρόκειται για μια καμπάνια της Public Notice του οργανισμού που έχει αναλάβει να ενημερώνει τους αμερικανούς πολίτες για οικονομικά θέματα που τους αφορούν. Η Public Notice αποφάσισε λοιπόν να κατακλείσει την αμερικανική πρωτεύουσα με διαφημίσεις που έχουν αναρτηθεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και σε στάσεις λεωφορείων που γράφουν " Επόμενη στάση: Ελλάδα – Μην αυξάνετε το όριο χρέους χωρίς να μειώνετε τις δαπάνες", ενώ υπάρχει και μια ακόμη παραλλαγή του σλόγκαν που αναφέρει "αν αυξάνετε το όριο χρέους χωρίς να περιορίζετε τις δαπάνες θα ζήσετε τη δική σας ελληνική τραγωδία". Φαίνεται πως οι δραματικές στιγμές που περνά η ελληνική οικονομία, λόγω της κρίσης χρέους αρχίζουν να προκαλούν έντονους συνειρμούς στο αμερικανικό πολιτικοκοινωνικό σύστημα τώρα που οι ΗΠΑ μπαίνουν στο στόχαστρο των αγορών και βλέπουν το χρέος τους να διογκώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι και το πρόσφατο άρθρο του ανεξάρτητου, ακροδεξιού και πρώην υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Πατ Μπιουκάναν το οποίο φέρει τον τίτλο "Είμαστε όλοι Έλληνες" και στο οποίο υπενθυμίζει δηλώσεις του αμερικανού γερουσιαστή Τζαντ Γκρεγκ, ο οποίος το 2010 είχε πει "Αυτό το έθνος βρίσκεται σε μια πορεία όπου αν δεν κάνουμε κάτι, αν δεν θέσουμε υπό έλεγχο την δημοσιονομική μας πολιτικής, θα γίνουμε Ελλάδα". Ο Πατ Μπουκάναν συμφωνεί τώρα με τις δηλώσεις Γκρεγκ και προσθέτει: "Αν και η Ελλάδα, με όρους του μεγέθους της οικονομίας της, αποτελεί μόλις το 2-3% της οικονομίας της ΕΕ ή των ΗΠΑ, είναι ένας μικρόκοσμος της Δύσης". Το άρθρο του Μπιουκάναν, το οποίο αναδημοσιεύει Το Βήμα, συνεχίζει με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας και των ΗΠΑ και εντοπίζει τα κοινά σημεία των δύο χωρών εν μέσω κρίσης αναφέροντας:

"Ας δούμε τα δημογραφικά στοιχεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, το 2010 ζούσαν στην Ελλάδα 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Περισσότεροι από το 24% ήταν ηλικίας 60 ετών ή άνω, και περισσότεροι από 18% 65 ετών ή άνω. Το 3% ήταν 80 ετών ή άνω. Και, κάθε χρόνο, για κάθε εννέα έλληνες που γεννιούνται πεθαίνουν 10 έλληνες. Η Ελλάδα αργοπεθαίνει. Ας μετακινηθούμε προς το 2050. Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει πέσει κατά 300.000 σε 10,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι 50 έτη ή άνω. Το μερίδιο του πληθυσμού 60 ετών ή άνω θα είναι 37,4%. με το 31,3% άνω των 65. Ενας στους εννέα έλληνες θα είναι άνω των 80 ετών. Αν η Ελλάδα γονατίζει από το βάρος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των συντάξεων για τους ηλικιωμένους σήμερα, η κατάσταση θα είναι τρομακτική στα μέσα του αιώνα. Αλλά ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, και τα δημογραφικά στοιχεία στην Ελλάδα μοιάζουν ρόδινα μπροστά σε αυτά από την ανατολική Ευρώπη, όπου ο πληθυσμός μειώνεται κατά δεκάδες εκατομμύρια. Και εκτός από την Ισλανδία και την Αλβανία, κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει ποσοστό γονιμότητας ικανό για να διατηρήσει τον πληθυσμό του. Το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ, όπου οι πολίτες ευρωπαϊκής καταγωγής αναμένεται να μειωθούν κατά 50% το 2041. Οι ισπανόφωνοι θα αυξηθούν από το 15% στο 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ, και ο αριθμός τους από 50 εκατ. σε 135 εκατομμύρια το 2050. Για να πληρώσουμε τις συντάξεις θα πρέπει να αυξήσουμε τα όρια της συνταξιοδότησης, ή οι αγορές των ομολόγων θα μας συμπεριφερθούν όπως φέρονται σήμερα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Τώρα είμαστε όλοι έλληνες", καταλήγει ο Πατ Μπιουκάναν.
Πηγή: iefimerida.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Και οι Αμερικανοί γελάνε μαζί μας..."