Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η λευκή απεργία δεν κατοχυρώνεται. «Δεν είναι δικαίωμα η λευκή απεργία, δεν υπάρχει δικαίωμα στην μη είσπραξη εσόδων, γιατί υπονομεύεται μια προσπάθεια ολόκληρου του λαού» και ξεκαθάρισε ότι «για κάθε παράβαση καθήκοντος θα υπάρξει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα επιβληθούν κυρώσεις ανάλογα με το αδίκημα».

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι η υστέρηση των πληρωμών δεν είναι μόνο θέμα ύφεσης, αλλά οφείλεται σε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την Πέμπτη ο κ. Μόσιαλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι για τους υπαλλήλους που επιλέγουν τη λευκή απεργία ή είναι αργόσχολοι δεν υπάρχει θέμα ένταξής τους στην εργασιακή εφεδρεία, δείχνοντας την «έξοδο» από το Δημόσιο και στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανεχθεί στο εξής τέτοιες εργασιακές συμπεριφορές.

Η τοποθέτηση Μόσιαλου έγινε μετά από δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος φέρεται να παρότρυνε δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε λευκή απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει εκ νέου επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος τόνισε ότι ουδέποτε η ΑΔΕΔΥ ή η ΓΣΕΕ έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας πως «ανακοινώνει απολύσεις, λες και είναι ο ιδιοκτήτητης» του Δημοσίου.

Μιλώντας στο Alter το πρωί της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας ζήτησε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Παπασπύρου και τάχθηκε στο πλευρό του κ. Μόσιαλου. Τόνισε ότι η απεργία είναι αποδεκτή, όχι όμως η λευκή απεργία, που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως άλλο η απεργία, άλλο τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Εξέφρασε, πάντως την άποψη ότι ο Σπ.Παπασπύρος δεν θα παρότρυνε ποτέ για κάτι τέτοιο και επέκρινε την κυβέρνηση που αιφνιδίασε τους δημοσίους υπαλλήλους με την απόφαση για την περικοπή επιδομάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε την Πέμπτη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από το κράτος και τόνισε ότι δεν μπορούν να είναι ανεκτά ανάλογα φαινόμενα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οσοι κάνουν λευκή απεργία, όπου υπάρχουν αργομισθίες και λευκές απεργίες, αυτά τα φαινόμενα δεν θα πρέπει να είναι ανεκτά από δω και μπρος».

Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση περί «λευκής απεργίας» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ΔΟΥ ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως «είναι εις βάρος του ελληνικού λαού το να μην εισπράττονται φόροι, να μη λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, να μη λειτουργεί ο δημόσιος λειτουργός επειδή μειώθηκε ένα επίδομα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να μιλήσει για απολύσεις στο Δημόσιο, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσοι κάνουν λευκή απεργία δεν έχουν θέση, κατά τη γνώμη μου, στον δημόσιο τομέα. Είναι σαφέστατο το μήνυμα».

Όταν, δε, του επισημάνθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι κάνουν λευκή απεργία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούν ότι καλύπτονται από το Σύνταγμα, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε αφοπλιστικά: «Τι θα πει μόνιμος; Ο μόνιμος κάνει λευκή απεργία; Συνταγματική κατοχύρωση της Πολιτείας είναι να υπερασπίζει το δημόσιο συμφέρον πάνω απ' όλα. Δεν υπάρχει μονιμότητα σε αυτό τον τομέα. Στο Δημόσιο, μονιμότητα υπάρχει όταν προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον και όταν το προασπίζεσαι μέσω της παραγωγικότητας και της δημόσιας ευθύνης. Εκεί μόνο υπάρχει μονιμότητα».

Για «μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μόσιαλου να δημιουργήσει θέμα που δεν υπάρχει» έκανε λόγο στα «ΝΕΑ» η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

«Ουδέποτε μιλήσαμε για λευκή απεργία. Πρόκειται απλά για επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που θέλει να δημιουργήσει κλίμα, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον Σεπτέμβριο με τις νέες περικοπές μισθών. Ο κ. Μόσιαλος προσπαθεί να επιρρίψει προκαταβολικά στους δημοσίους υπαλλήλους ενδεχόμενη αποτυχία των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης» τόνισε η κ. Σπανού.

Newsroom ΔΟΛ

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κόντρα κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ για τα περί λευκής απεργίας δημοσίων υπαλλήλων"