Δήλωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Κορινθίας κ. Πάνου Μπεγλίτη κατά την τελετή παράδοσης των Δίδυμων Κούρων στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου την 16 Αυγούστου 2011.

Είναι μια εξαιρετικά σημαντική και συγκινητική ημέρα για την Κορινθία αλλά και για όλη την Ελλάδα. Η επιστροφή των δίδυμων Κούρων επιβεβαιώνει την μακραίωνη ιστορία της Κορινθίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και την Γ.Γ. του Υπουργείου κα Μενδώνη για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε οι Κούροι να επιστρέψουν στην γενέθλια γη τους, εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, στην Κορινθία, και να εγκατασταθούν με ασφάλεια στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου .
Πιστεύω πως η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία, που θα μας ανοίξει τον δρόμο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μεγάλο μουσείο, με έδρα την Αρχαία Κόρινθο, το οποίο θα καλύπτει την κλασσική και βυζαντινή ιστορία μας.
Είναι η θεμελιώδης πλέον προτεραιότητα μας. Για να κρατήσουμε την ιστορία μας, να αναδείξουμε τον πλούτο που κουβαλάει τούτος ο τόπος ,για να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό συντελεστή ανάπτυξης με βάση το πολιτισμό μας.
Γύρω από το νέο μουσείο, γύρω από την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ευρύτερη ανάπτυξη της Κορινθίας.
Μέχρι σήμερα όποιος υποστήριζε ότι ο πολιτισμός είναι συντελεστής παραγωγικής ανάπτυξης, ενδεχομένως να τον κατηγορούσαν για βλασφημία.
Ξεπερνώντας αυτήν την βαθειά συντηρητική αντίληψη, σήμερα μπορούμε να συνδέσουμε την προστασία του ιστορικού μας πλούτου με την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας. Αυτό είναι ένα στοίχημα που καλείται η κυβέρνησή μας να το κερδίσει! Και θα το κερδίσουμε!
Το γεγονός πως σήμερα βρίσκεται εδώ ο Yπουργός Πολιτισμού, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα του τουρισμού, έχει μια συμβολική αξία.
Θα θέσω το θέμα ως μέλος της κυβέρνησης, όπως το κάνω πάντα. Συνέβαλα με τις μικρές μου δυνάμεις, ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν οι ισχυρές αντιδράσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε σύντομα κι έγκαιρα οι Κούροι να επιστρέψουν στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και δεδομένο μέχρι τον Ιούνιο και την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Αισθάνομαι λοιπόν διπλά υπερήφανος!
Και γιατί επέστρεψαν οι Κούροι, αλλά και γιατί συνέβαλα σε τούτη την σημαντική εξέλιξη που ανοίγει δρόμους για την ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου μας. Θεωρώ την σημερινή ημέρα, ημέρα αισιοδοξίας για την Κορινθία, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε. Πρέπει να έχουμε σχέδιο κι αποφασιστικότητα, για να βγούμε πάνω από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, θέσεις εργασίας εκεί που βρίσκονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, της Κορινθίας.
Το κάνουμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Είμαι βέβαιος πως μέσα από τα προβλήματα θα ανοίξουν δρόμοι. Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τον τόπο μας ,για την Ελλάδα ,για την Κορινθία.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Μετα τους Κούρους σειρά έχει το νέο μουσείο της Κορίνθου"