Ποινικές διώξεις σε ιδιοκτήτες ταξί

3.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis

Συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις, ενώ ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος δύο συλληφθέντων ιδιοκτητών ταξί. Συγκέντρωση ιδιοκτητών ταξί έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Ανυποχώρητος ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης.



Τη γνώριμη τακτική του αιφνιδιασμού, που εφαρμόζουν εδώ και περίπου 15 μέρες, εφαρμόζουν και σήμερα οι ιδιοκτήτες των ταξί, υποβάλλοντας οδηγούς αυτοκινήτων και επιβατικό κοινό σε αφάνταστη ταλαιπωρία.

Οι ιδιοκτήτες ταξί που από τις 6 το πρωί βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κατάληψη της Λεωφόρου Μεσογείων, στο ύψος των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή και απίστευτη ταλαιπωρία στους επιβάτες που χρησιμοποιούν τα επίγεια Μέσα Μεταφοράς.

Οι αυτοκινητιστές δεν ανακοινώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις τους είναι να κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αποχώρησαν από το σημείο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, οι ιδιοκτήτες ταξί που είχαν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Απόψε το βράδυ αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους, η οποία μπορεί να αφορά αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων ή ακόμη και της εθνικής οδού.

Δεν υποκύπτει σε πιέσεις ο Ραγκούσης

Διαβεβαιώσεις πως δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην επιδίωξή του να ανοιχτεί η επαγγελματική δραστηριοποίηση στο χώρο των ταξί «με κανόνες», έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης, επανέλαβε πως ο κλάδος του ταξί δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί με κυβερνητικές αποφάσεις και κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες, ότι αθέτησαν συμφωνία που είχε επιτευχθεί την 7η Ιουλίου, να υπάρξει ένας «απροσχημάτιστος και ουσιαστικός διάλογος».

Ο υπουργός Μεταφορών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως από τη μία καταδικάζει τις ακραίες συμπεριφορές των ιδιοκτητών ταξί, αλλά παράλληλα «τους κλείνει το μάτι για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους», ενώ καταλόγισε δισταγμό στην Αριστερά, να καταδικάσει τις επιθέσεις των ιδιοκτητών ταξί, εναντίον των συνδικαλιστών οδηγών τους.

Ο κ. Ραγκούσης απέρριψε τους υπολογισμούς του Αντώνη Σαμαρά πως η Ελλάδα έχει αναλογία 4 ταξί ανά 1.000 κατοίκους, αντιλέγοντας πως το ποσοστό αυτό είναι 2,5/1000.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Μεταφορών του κόμματος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρότεινε την εισαγωγή πληθυσμιακών κριτηρίων: «Από μετρήσεις που υπάρχουν, το επιβατικό κοινό του ταξί, είναι το 70% του ενεργού πληθυσμού, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,5 ταξί ανά 1000 άτομα. Να βγάλετε ένα γενικό κανόνα και από κει και πέρα, το ποσοστό να προσδιορίζεται ανά κάθε νομό», εισηγήθηκε.

Στις τοποθετήσεις της, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, διαπίστωσε πως ο υπουργός Μεταφορών δεν άνοιξε τα χαρτιά του στην Επιτροπή, για το ποιες είναι οι θέσεις του υπουργείου για το μοντέλο απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς που επιθυμεί, αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί με τις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για απόκτηση νέων αδειών.

Σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ που ζητά ρυθμίσεις ευρωπαϊκού τύπου, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν ενιαία πολιτική στο ζήτημα της αγοράς αυτής - «η Βαρκελώνη, το Ελσίνκι και το Μπέλφαστ έχουν 5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως ο νόμος 3919 για την άρση των περιορισμών στην πρόσβαση εργασίας, προέβλεπε μονάχα την δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων επαγγελμάτων από την διαδικασία απελευθέρωσης, για έκτακτους λόγους δημοσίου συμφέροντος. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη - τόνισε ο κος Ραγκούσης - η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στο χώρο του ταξί, δέον να θεωρείται ήδη ανοικτή.

«Τουλάχιστον με τους εκπροσώπους που έχουμε συζητήσει (ΣΑΤΑ, ΣΕΠΕ, οδηγούς ταξί), αυτό είναι αποσαφηνισμένο. Στο πλαίσιο του ανοικτού επαγγέλματος των ταξί, η συζήτηση γίνεται για την αποσαφήνιση και προσδιορισμό των κανόνων του ανοικτού επαγγέλματος», ανέφερε ο υπουργός.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ποινικές διώξεις σε ιδιοκτήτες ταξί"