Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ δηλώνει ότι το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, καταγγέλλοντας την χλιαρή αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίση.


"Ας ανοίξουμε τα μάτια: το ευρώ και η Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Και για να μην πέσουν, η επιλογή μού φαίνεται απλή: είτε τα κράτη μέλη θα αποδεχθούν μία ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, την οποία πάντοτε ζητούσα, είτε θα μεταφέρουν επιπλέον εξουσίες στην ένωση", δηλώνει ο Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από κοινού στη βελγική εφημερίδα Le Soir και στην ελβετική Le Temps.

Ο Ζακ Ντελόρ επικρίνει αυστηρά τα αποτελέσματα της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ. "Καθ΄αυτά δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτε", λέει, ενώ εμφανίζεται επικριτικός και ως προς την πρόταση για τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, την οποία χαρακτηρίζει "εξωφρενικό κατασκεύασμα".

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται υπέρ μίας μερικής αμοιβαιότητας του χρέους των κρατών "μέχρι του ύψους του 60% του ΑΕΠ τους".

"Η μερική αμοιβαιότητα του χρέους είναι η αντλία για να σβηστεί η πυρκαγιά και για να δοθεί νέο νόημα στην κοινοτική συνεργασία. Τα κράτη μέλη, ταυτόχρονα, οφείλουν να άρουν τις τελευταίες αντιρρήσεις στα έξι σχέδια οδηγιών για την οικονομική διακυβέρνηση, το περιεχόμενο των οποίων ενισχύθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με στόχο την αυτοματοποίηση των κυρώσεων σε περίπτωση δημοσιονομικής παρέκκλισης", εξηγεί ο Ζακ Ντελόρ.
http://www.newsbomb.gr
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΝΤΕΛΟΡ: «Στο χείλος του γκρεμού η Ευρώπη»"