Οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους. Ποιο θα είναι το όνομα του νέου πιστωτικού ιδρύματος. Η σχέση ανταλλαγής και τα οφέλη της συμφωνίας (Vid)
Ανακοινώθηκε και επισήμως το μεσημέρι της Δευτέρας η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank, με συμμετοχή επενδυτικών Funds από το Κατάρ.
To Κατάρ θα συμμετέχει με 500 εκατομμύρια ευρώ. Η σχέση ανταλλαγής είναι 5 νέες μετοχές Alpha για κάθε 7 μετοχές Eurobank.


Από τη συγχώνευση αναμένεται να προκύψουν συνέργειες 600 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Το όνομα του νέου πιστωτικού ιδρύματος θα είναι Alpha Eurobank και θα διατηρήσει το σήμα της Alpha.
Ο νέος όμιλος θα προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφωθεί στο 14.

Πρόεδρος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γ. Κωστόπουλος και συν-διευθύνοντες σύμβουλοι οι κ.κ. Δ. Μαντζούνης και Ν. Νανόπουλος.

Δημιουργείται τραπεζικός κολοσσός

Η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα και μια από τις 25 ισχυρότερες στην ΕΕ. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 146 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 1.300 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.
Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δοθεί το έναυσμα για αναδιάταξη των δυνάμεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μέσω ενός νέου κύκλου τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Η συμμετοχή του Κατάρ εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του.
Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Κωστόπουλος: "Τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους"


Συγχώνευση Alpha Bank-Eurobank by Matsomenos
Ως ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στην πορεία "εξορθολογισμού του τραπεζικού συστήματος, χαρακτήρισε την προωθούμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, ο πρόεδρος της πρώτης Γιάννης Κωστόπουλος.
Όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, "Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Είναι ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στον "εξορθολογισμό του συστήματος. Πάντα λέγαμε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε παρά πολλές τράπεζες", επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως σημείωσε ο κ.Κωστόπουλος, "γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης" , χάρη στην "πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια, την επένδυση του Κατάρ, η οποία", όπως τόνισε, "αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα".

"Από όλες τις πλευρές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που ανακοινώνεται σήμερα", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Eurobank Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, την νέα τράπεζα ως "βάση για την ανόρθωση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μόχλο για την Ελλάδα", ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες οικονομίες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα.
Ο Δ.Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, σημείωσε ότι αποτελεί "κλειδί της επιτυχίας ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες στους δύο οργανισμούς" και πρόσθεσε ότι σε όλες τις τραπεζικες εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα. "Έχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκατ. ευρώ συνέργιες τα επόμενα τρία χρόνια", τόνισε.

Στη νέα τράπεζα η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό 13%, η πλευρά της οικογενείας Κωστόπουλου ποσοστό 4% και η εταιρεία Paramout 17%.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δημιουργήθηκε η νέα Ελληνικη τράπεζα κολοσσός"