Κατά τουλάχιστον 25% χαμηλότερος από πέρυσι είναι ο τζίρος των πρώτων 20 ημερών των θερινών εκπτώσεων, πτώση που αποτελεί την μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία δειγματοληπτικών ερευνών που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών εμπορικών συλλόγων, 8 στους 10 εμπόρους δηλώνουν ότι η πορεία του τζίρου τους ήταν πτωτική ενώ υπάρχουν σύλλογοι όπου η αναφερόμενη πτώση αγγίζει ακόμη και το 60%.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, οι μεγάλες εκπτώσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα έχουν αφήσει ασυγκίνητους τους καταναλωτές οι οποίοι είναι πολύ διστακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους παρά τις φθηνότερες φετινές τιμές.

Αρνητικά στην κίνηση των καταστημάτων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, επιδρά και ο περιορισμός της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές με άτοκες δόσεις λόγω της υπερχρέωσης των καταναλωτών.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας, στην ένδυση και την υπόδηση καταγράφεται πτώση στο τζίρο κατά 22 – 25%, στον οικιακό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά είδη και έπιπλα 20-23%, στα βιβλία – χαρτικά και δώρα 20-22%. Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 7-10%. Το ίδιο διάστημα τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση κατά 6-8%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού η αρνητική μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών κυμαίνεται από 17-20%.

Όπως δήλωσαν πολλοί έμποροι, μετά από τρεις εβδομάδες αναμονής, οι φετινές εκπτώσεις είναι σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ, ενώ συνδέουν την πεσμένη κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το μέγεθος της ζημιάς.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΣΕΕ από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, οι έμποροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Ξάνθη, Κοζάνη και Χαλκίδα δηλώνουν πτώση του τζίρου τους μέχρι και 40%. Κυρίως στα καταστήματα ένδυσης υπόδησης πτώση του τζίρου, έως 60% αναφέρει ο εμπορικός σύλλογος Φλώρινας. Οι καταστηματάρχες στη Σύρο, την Καστοριά, τη Βέροια, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες και τα Ιωάννινα, δηλώνουν πτώση μέχρι 30%. Οι εμπορικοί σύλλογοι στο Βόλο, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Έδεσσα και την Πτολεμαΐδα αναφέρουν πτώση της τάξης του 20%-25%, ενώ μικρότερα ποσοστά απώλειας πωλήσεων καταγράφονται στους εμπορικούς συλλόγους της Καβάλας, της Καλαμάτας, της Τρίπολης, του Λιτόχωρο, της Πάτρας, της Ρόδο και της Κρήτης.


Πηγή : Politis-gr.com



You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΕΣΕΕ: Νέα «βουτιά» στο τζίρο των εμπόρων"