Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που ολοκλήρωσε, σε αυτό το βαθμό και σε αυτό το εύρος δράσεων, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 και ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τον εισηγήθηκε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.
Αφού επεσήμανε την υποχρέωση της Περιφέρειας να παραμείνει συνεπής στο συμβόλαιο που σύνηψε με τους πολίτες της, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι μέσω του Καλαθιού Πελοποννησιακών Προϊόντων παίρνει σάρκα το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, του πλέον βασικού πυλώνα ανάπτυξης.
«Το καλάθι της Πελοποννήσου αποτελεί το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε εκπονήσει για τον πρωτογενή τομέα. Περιέχει ένα σημαντικό εύρος δράσεων, σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που μέχρι σήμερα έχει χαραχθεί», δήλωσε ο κ. Περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι «από το 2012 το 20 % των πόρων του τεχνικού προγράμματος θα διατίθεται στις υποδομές για ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας».
«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέξαμε να υλοποιήσουμε το 80% του καινούριου προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση εκείνων που ασχολούνται με τη γεωργική οικονομία και κτηνοτροφία» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
«Στόχος μας -σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης- είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα, ούτως ώστε να μπορέσει ο κάθε πολίτης να αξιολογήσει τις πολιτικές που θέτουμε σε εφαρμογή. Για το λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της αγροτικής οικονομίας με πλήρη απεξάρτηση από τη λογική των επιδοτήσεων, οι οποίες εξόντωσαν την ποιότητα των προϊόντων, την παραγωγική ικανότητα και το παραγωγικό πρότυπο».
Η σύγχρονη λογική, όπως την έθεσε ο κ. Τατούλης, επιβάλλει την υιοθέτηση σύγχρονων απόψεων περί ανταγωνιστικότητας, προκειμένου αυτή να καταστεί ανθεκτική στο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Πρέπει να δοθεί τέλος σε έργα φαραωνικού τύπου, τα οποία και υψηλότατο κόστος είχαν και αμφίβολη ανταποδοτικότητα. Μικρά, ευέλικτα έργα με άμεση ανταπόδοση, φιλικά προς το περιβάλλον και με γρήγορη απόδοση κόστους, είναι το ζητούμενο» σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε παράλληλα το σώμα για την εντολή του προς τις υπηρεσίες και τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για γρήγορες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του Μηναγιώτικου Φράγματος. Επιπρόσθετα, επεσήμανε την ανάγκη για θύλακες στοχευμένης καλλιέργειας, όπως στα Φιλιατρά, με το Φιλιατρινό Φράγμα, στο Λεωνίδιο, στην Αργολίδα, στην Κορινθία, στη Λακωνία, στο Φάλανθο και αλλού.
Το πλέον σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι η γρήγορη σύνδεση με τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες διαθέτουν πρόσβαση στις αγορές για την προώθηση και διάθεση των προϊόντων. Για το σκοπό αυτό προωθείται η αγροτοδιατροφική σύμπραξη, με επαφές που έχουν ήδη γίνει με διεθνείς δυνάμεις, όπως για παράδειγμα με σημαντικές μεταφορικές εταιρείες από το Ισραήλ.
Ο Περιφερειάρχης κατέληξε στην τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στη δύσκολη κατάσταση της χώρας και σημείωσε χαρακτηριστικά την ανάγκη να οχυρωθεί και να περιφρουρηθεί η Περιφέρει από οδυνηρές συνέπειες που απειλούν τη χώρα.
Πέραν αυτού, αφού χαρακτήρισε το θεσμό του Καλλικράτη το μεγαλύτερο δώρο της Κυβέρνησης, επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος, λόγω των συνθηκών και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων να εγκαταλειφθεί ο θεσμός, όπως έγινε στο παρελθόν με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτό.
Στο τέλος της συζήτησης η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, η κ. Νικολάκου ευχαρίστησε τα μέλη των επιτροπών που συμμετείχαν στις εργασίες και τη διαβούλευση, τους περιφερειακούς συμβούλους για τις πολύτιμες ιδέες τους και συνεχάρη τις υπηρεσίες για τη συνδρομή τους. Σε επόμενη συνεδρίαση, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, τονίστηκε ότι θα εξειδικευτούν οι άξονες και θα τεθεί ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση των σταδίων, αλλά και των τελικών στόχων.
0 Response to "«Π. Τατούλης: Το 20% του τεχνικού προγράμματος στις υποδομές για την αγροτική ανάπτυξη»"