Κάθε αυθαίρετο θα αποκτήσει μοναδικό 20ψήφιο αριθμό, ο οποίος θα είναι ένα είδος ΑΦΜ που θα συντροφεύει το ακίνητο για 30 ολόκληρα χρόνια.

Με πέντε καινούργιες παραμέτρους ξεκινά από το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που θα γίνεται με ευθύνη του μηχανικού και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τις 30 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο πρώτες κοινές υπουργικές αποφάσεις. Με την πρώτη διασαφηνίζεται ότι η υποβολή των δηλώσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου και μέσω συστήματος που ενεργοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο με βάση τον κωδικό του μηχανικού, ενώ με τη δεύτερη ο τρόπος πληρωμής των δόσεων.
Τα έντυπα
Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα τα έντυπα και οι υπεύθυνες δηλώσεις που συμπληρώνουν ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός. Προβλέπεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον του 5% των δηλώσεων. Πρέπει να εκδοθεί άμεσα τουλάχιστον άλλη μία υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αμοιβές των μηχανικών για τις μελέτες, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Τα νέα στοιχεία που διασαφηνίστηκαν και αφορούν την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων είναι:

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Τα παράβολα που συνοδεύουν τις δηλώσεις, αλλά και τα πρόστιμα πληρώνονται μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών, με κατάθεση ή μέσω web banking. Τα παράβολα εισπράττονται από το Δημόσιο, ενώ τα πρόστιμα κατατίθενται υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι τα παράβολα για τους ημιυπαίθριους κατατίθενται στις εφορίες, που πλέον παρακάμπονται, όπως και οι πολεοδομίες, πιθανότατα γιατί δεν ανταποκρίθηκαν.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σε 24 δόσεις από αύριο η τακτοποίηση των e-αυθαιρέτων Μέγεθος κειμέν"