Στην εφεδρεία 50.000 υπάλληλοι

21.9.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Αμεση εφαρμογή του μέτρου σε 70.000 εργαζομένους απαιτεί η τρόικα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη μείωση του αριθμού. Σε πρώτη φάση "αγγίζονται" όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Την έξοδο από το Δημόσιο μέσω εφεδρείας θα δουν περίπου 50.000 υπάλληλοι από τον "στενό" και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2011, μετά τις επίμονες πιέσεις της τρόικας στην κυβέρνηση για μείωση του μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει για την εφαρμογή της εφεδρείας άμεσα σε 70.000 υπαλλήλους και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη μείωση του αριθμού.


Οπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλος χθες, στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί άμεσα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου σε εφεδρεία το 10% των υπαλλήλων από το σύνολο των 200.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή 20.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να ωθήσει σε "εργασιακή εφεδρεία", σε πρώτη φάση, όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτόν η εργασιακή εφεδρεία θα μετατραπεί σε "πρόγραμμα" εθελούσιας αποχώρησης σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αρχικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι περίπου 150.000. Αρχικά θα προηγηθεί το πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και θα ακολουθήσει το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ, αλλά και των ΟΤΑ.

Η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα αφορά κατ' αρχήν το προσωπικό με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου το οποίο υπολογίζεται σε 50.000 εργαζομένους περίπου. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν 4.200 πλεονάζοντες υπάλληλοι (το 10% του συνόλου των εργαζομένων) από τους 151 φορείς του Δημοσίου που έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Θα ακολουθήσουν οι 700 πλεονάζοντες υπάλληλοι των 11 μεγάλων φορέων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο (ΕΡΤ, ΔΕΠΑΝΟΜ κτλ.). Οσοι φορείς διαθέτουν προσωπικό περισσότερο από 100 άτομα ?μεταξύ των οποίων και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ, ΑΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) που διαθέτουν προσωπικό 54.000 υπάλλήλων... θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το πλεονάζον προσωπικό με τη συμβολή τεχνικών συμβούλων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Στο στόχαστρο της εφεδρείας θα μπουν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου των δημοτικών επιχειρήσεων (12.000), καθώς και των ΟΤΑ (15.000). Σε κάθε περίπτωση θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών με την ανακοίνωση ενός τρίτου κύματος μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, που θα περιλαμβάνει δεκάδες νέους φορείς.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι χρειάζεται να προβλεφθούν συγκεκριμένα κριτήρια (πέραν του κριτηρίου όσων έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ανήκουν στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ που έχει διαμορφώσει αρχικά το υπ. Οικονομικών), τα οποία θα περιληφθούν και σε νόμο του κράτους ούτως ώστε να περιοριστούν οι τυχόν αυθαίρετες αποφάσεις διοικήσεων οργανισμών, αλλά και να "δοθεί" κατεύθυνση στα υπηρεσιακά συμβούλια του Δημοσίου τα οποία θα κληθούν να κρίνουν το πλεονάζον προσωπικό στον στενό δημόσιο τομέα.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑ 10 ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Μείωση κατά 50% των συμβασιούχων

Η αναλογία των προσλήψεων αναμένεται να παραμείνει - σύμφωνα με πληροφορίες- στην αναλογία "μίας πρόσληψης ανά 10 αποχωρήσεις" και για το 2012 αν δεν μειωθεί ακόμα περισσότερο στο "1 προς 15" έπειτα από πιέσεις της τρόικας. Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν τη δραστική περικοπή των συμβασιούχων που μπορεί να μειωθούν κατά τουλάχιστον 50% για το επόμενο έτος, ενώ είναι πιθανό το σενάριο να διακοπούν 25.000 από τις 35.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου που ισχύουν σήμερα, μέχρι το τέλος του 2011.

Το μαζικό κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων λόγω εφεδρείας και νέου μισθολογίου μπορεί να οδηγήσει στη συνταξιοδότηση ακόμα και 60.000 υπαλλήλους και η τρόικα ζητεί τη συγκράτηση των προσλήψεων μέσω της αισθητής μείωσης της αναλογίας των νέων διορισμών σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 80% του μισθολογικού κόστους αφορά τους τομείς της παιδείας, της υγείας και των σωμάτων ασφαλείας. Δεν αποκλείεται η συγχώνευση νοσοκομείων και σχολείων να επιφέρει κατάργηση οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού ακόμα και γιατρών ή εκπαιδευτικών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
http://www.ethnos.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στην εφεδρεία 50.000 υπάλληλοι"