Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στις 7 το βράδυ - κατόπιν νέας ανακοίνωσης- που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται να «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και αργότερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Παράλληλα ο Διεθνής Τύπος σε διάφορα δημοσιεύματα κάνει αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται στην Ελλάδα.

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων που συζητείται με την τρόικα καθορίστηκε χθες το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας της χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης, διαμορφώθηκε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τους εκπροσώπους της τρόικας με στόχο, όπως είπε, «να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να διαμορφώσουμε προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουν γίνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα».

Οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες «αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία, να είμαστε στον πυρήνα της Ευρωζώνης, και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Διεθνής Τύπος

Οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα υποστηρίζουν ότι «Η Αθήνα αγωνίζεται να αποφύγει κρίση ρευστότητας», εστιάζοντας στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της προκειμένου να λάβει την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ και αναφέρεται αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική και ειδικά στη ματαίωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. «Θα υπάρξουν προβλήματα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής συντάξεων και μισθών», ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Αναφερόμενη στις πιεστικές προθεσμίες η εφημερίδα αναφέρει πως ακόμη και αν η τρόικα δώσει στην Ελλάδα θετικό νεύμα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει επισήμως την πληρωμή, και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να σταθμίσουν τις αποφάσεις.
Η Wall Street Journal

Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται εκτενώς στα νέα μέτρα που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Το δημοσίευμα τονίζει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση, καθώς δεν αποκλείονται οι εκλογές λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω τους απεργιακού κύματος και των βίαιων αναταραχών που θα ακολουθήσουν. Ακόμη, η Wall Street επικαλείται δήλωση Έλληνα πολιτικού που αναφέρει: «Αμφιβάλω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να θεσπίσει τέτοια μέτρα και ο πρωθυπουργός μπορεί να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Guardian
Στο τηλεφώνημα από το οποίο «κρέμεται το μέλλον της Ελλάδας» αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφοντας την κρισιμότητα της σημερινής τηλεδιάσκεψης της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο. Ο Guardian εστιάζει στην εκταμίευση της 6ης δόσης την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμη και αβέβαιη και αναφέρει πως χωρίς σαφή τεκμήρια και αποδείξεις η δόση δεν θα δοθεί.

Τέλος, περιγράφοντας τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σε ένα έθνος που έχει γονατίσει από τους φόρους, ότι θα σφίξει κι άλλο το ζωνάρι».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το μέλλον της Ελλάδας κρέμεται από ένα τηλεφώνημα, λέει ο διεθνής Τύπος"