Tο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι αλλεπάλληλες παλινωδίες της κυβέρνησης Παπανδρέου έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον στις διεθνείς και εγχώριες αγορές.

Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω του ελληνικού προβλήματος. Τα περίφημα spreads καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φθάνοντας και τις 2.000 μονάδες βάσης, τα χρηματιστήρια καταρρέουν, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ξένες τράπεζες που έχουν εκτεθεί περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα.
Την ίδια στιγμή, και παρά τις διαψεύσεις των σχετικών σεναρίων, πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα πρέπει να θεωρείται «ταμπού». Είναι ολοφάνερο πια ότι η χώρα μας έχει απολέσει πλήρως την αξιοπιστία της έναντι των αγορών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα της οικονομίας και το μόνο που κάνει είναι να ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο των μέτρων που δεν οδηγούν παρά μόνο στην παγίωση και περαιτέρω ενίσχυση της ύφεσης.

Απλώς υπακούει στα κελεύσματα της Τρόικας και υπογράφει τα μέτρα που της επιβάλλουν χωρίς να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά. Και, στη συνέχεια, δεν εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Ούτε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ούτε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ούτε τίποτα.

Το αποτέλεσμα είναι οι αστοχίες του Προϋπολογισμού, οι νέες «μαύρες τρύπες», που επισύρουν νέα μέτρα και άλλα μέτρα. Τώρα, η Τρόικα πιέζει αφόρητα μια πανικόβλητη κυβέρνηση να τηρήσει την ύστατη ώρα τις δεσμεύσεις της προκειμένου να δοθεί η έκτη δόση.
Το ζήτημα είναι, πλέον, ότι τα πράγματα βρίσκονται στα χέρια των αγορών και των ισχυρών της Ευρώπης, χωρίς να εμπιστεύεται κανένας την Ελλάδα.


Πηγή : ΕΤ



You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Οι κυβερνητικές παλινωδίες έχουν κοστίσει ακριβά"