Ανακαλύφθηκε νέο είδος δελφινιού

16.9.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Εντοπίστηκε στην Αυστραλία και απειλείται από εξαφάνιση
Θεωρούνται από τα πιο έξυπνα θηλαστικά του πλανήτη, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως τα δελφίνια είναι πολύ αξιαγάπητα και διακρίνονται για το φιλικό τους χαρακτήρα.
Η διδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Βιολογικών Ερευνών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Kate Charlton-Robb, ανακάλυψε ένα νέο είδος δελφινιού στις αυστραλιανές ακτές της Victoria.



Τα αποτελέσματα της μελέτης της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE»

Αρχικά, εκτιμήθηκε ότι ανήκε στην οικογένεια των «ρινοδέλφινων», αλλά στη συνέχεια οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελούν ένα νέο είδος, συγκρίνοντας τα κρανία, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους και ορισμένες περιοχές του DNA τους με δείγματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 1900.

Απαιτείται να γίνουν κι άλλες έρευνες για να διευκρινιστεί αν υπάρχουν κι άλλα μέλη του είδους που ζουν στην Αυστραλία.
Στα δελφίνια αυτά δόθηκε η επιστημονική ονομασία Tursiops australis, ενώ η κοινή τους ονομασία είναι γνωστή ως δελφίνια Burrunan. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τους Αβοριγίνες της Αυστραλίας στη γλώσσα των Boonwurrung, Woiwurrung, και Taungurung και σημαίνει «μεγάλα ψάρια στη θάλασσα, του είδους της φώκιας».

«Πρόκειται για μια απίστευτα συναρπαστική ανακάλυψη, καθώς από τα τέλη του 19ου αιώνα έχουν περιγραφεί και αναγνωριστεί μόλις τρία νέα είδη δελφινιώ», ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτό που καθιστά την ανακάλυψη ακόμη πιο συναρπαστική είναι ότι το συγκεκριμένο είδος δελφινιού ζούσε... κάτω από τη μύτη μας, με μόλις δύο γνωστούς ντόπιους πληθυσμούς στο Port Phillip Bay και στις λίμνες Gippsland της Victoria, που δεν ξεπερνούν τα 150 μέλη» πρόσθεσε.

Τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την προστασία των δελφινιών από εξαφάνιση.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ανακαλύφθηκε νέο είδος δελφινιού"