Μίλησε ευθέως για νέα μέτρα, είπε οτι θα τα επιβάλλει με πόνο ψυχής και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εμμέσως πλην σαφώς την τρόικα για όλα όσα έχει κάνει για εμάς.
Απόλυτα υποταγμένος σε όσα έχουν αποφασιστεί ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έστρωσε το χαλί για όσα περιμένουμε να ανακοινωθούν από τον ίδιο άγνωστο πότε.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν οτι μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αναμένεται μια δήλωση του πρωθυπουργού, ίσως και του κ. Βενιζέλου, αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Όπως λένε από την στιγμή που δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την τρόικα, δεν μπορούν να ανακοινώσουν τίποτα επίσημα.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στη Βουλή με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνική οικονομίας εξηγώντας ότι τα νέα συμπληρωματικά του Μεσοπρόθεσμου μέτρα, πρέπει να ληφθούν όχι για να ανεβάσουν τον πήχη των δημοσίων εσόδων αλλά για να υποκαταστήσουν μέτρα που είχαν υπολογιστεί με πιο αισιόδοξο τρόπο. Ομολόγησε δηλαδή την αποτυχία του!

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες –είπε- προσθέτοντας όμως ότι δεν θα είναι εύκολες, θα είναι οδυνηρές ενώ δεσμεύτηκε ότι « αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε μια λύση να είναι λιγότερο επώδυνη να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια».

Ο υπουργός έκανε και αυτοκριτική για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα υποστηρίζοντας ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά μέσα από εκλογές, και αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.

Στο σημείο αυτό ο κ.Βενιζέλος είπε: "Χωρίς τον έλεγχο της τρόικας τα δημοσιονομικά θα είχαν εκτροχιαστεί".

Έκανε επίσης την διαπίστωση οτι «ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται, η χώρα είναι στεναχωρημένη, απογοητευμένη κι απαισιόδοξη είναι όμως αξιοπρεπής κι υπερήφανη»...

Στη συνέχεια ομολόγησε για ακόμα μια φορά την αποτυχία λέγοντας : «Επαναλαμβάνω ότι μας εκβιάζουν οι αγορές, και μας ταπεινώνουν οι καταστάσεις. Το να δημιουργούμε κάθε μέρα μία ζοφερή ατμόσφαιρα, είναι μία ψυχολογική επιβάρυνση που επιδεινώνει την ψυχολογική κατάσταση».

Aργά το βράδυ της Τρίτης ελληνική κυβέρνηση και τρόϊκα δήλωσαν ικανοποιημένοι (ίσως είναι και οι μόνοι) για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, κανείς δεν έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η συμφωνία.

Οι απολύσεις και η εφεδρεία

Το “χοντρό παζάρι” και αυτό είναι πλέον ίσως το μόνο που δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως είναι το πόσοι υπάλληλοι του δημοσίου θα βρεθούν εκτός είτε μέσω άμεσης απόλυσης, είτε μέσω εφεδρείας.
Ήδη σε επίπεδο εφεδρείας και μετά από τις πιέσεις της τρόικας όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία μόνο μέσα στο 2011 έχει ανέβει στις 50.000, ενώ δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για τις άμεσες απολύσεις. Οι απολύσεις είναι πλέον βέβαι ότι θα φτάσουν και στον στενό δημόσιο τομέα.
Ήδη οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν ανεβάσει τον αριθμό των “εφέδρων” στις 100.000 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ)

Βέβαιη θεωρείται και η μείωση του αφορολόγητου. Απλά φαίνεται δεν έχει συμφωνηθεί το ύψος. Αν δηλαδή το αφορολόγητο θα “πέσει” στις 4.000 ή στις 6.000 ευρώ.

Πριν καν μάλιστα ανακοινωθεί η εξίσωση του φόρου πετρελαίου που θα διπλασιάσει την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, πληροφορίες αναφέρουν οτι η τρόικα έχει ήδη απαιτήσει και την παράταση του έκτακτου τέλους στα ακίνητα (του γνωστού χαρατσιού μέσω ΔΕΗ) ως το 2014. Να το πληρώνουμε δηλαδή 4 και όχι 2 χρόνια.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν, αυτό θα ισχυριστεί και πάλι η Κυβέρνηση, στην εκταμίευση της δόσης και θα αποφύγει έτσι η χώρα τη στάση πληρωμών. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο, παρ' όλα αυτά, ότι δεν θα αποφύγει η χώρα την καθυστέρηση πληρωμής ενός 15ημέρου στο δημόσιο, ή ακόμη και τη μεταφορά του δώρου Χριστουγέννων ένα μήνα πίσω, τέλη Ιανουαρίου.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ρεσιτάλ υποτέλειας! Ευχαρίστησε την τρόικα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης"