Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα αν χρειαστεί, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας στις προειδοποίηση της Τουρκίας ότι θα αντιδράσει αν η Κύπρος προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.


«Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός έναντι των μονομερών ενεργειών» δηλώνει ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews.

Σημειώνει ότι η Αθήνα θα αντιδράσει αν χρειαστεί, τονίζοντας πως οι τουρκικές απειλές στρέφονται κατά της διεθνούς νομιμότητας.

Η αυστηρή προειδοποίηση Μπεγλίτη έρχεται μετά και τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, υπεύθυνου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι κυπριακές έρευνες είναι παράνομες και δεν θα γίνουν ανεκτές από την Άγκυρα.

«Γι΄αυτό υπάρχει ο στόλος μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Νωρίτερα, ο κ. Μπεγλίτης είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)».

Στη νέα του συνέντευξη, ο κ. Μπεγλίτης υπογραμμίζει ακόμα ότι η διεύρυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της χώρας και όχι «συγκυριακή στόχευση».

Ακόμη, τάσσεται ανοικτά κατά του επαγγελματικού στρατού σημειώνοντας πως «οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι χώρος που προσφέρεται για την απορρόφηση ανέργων».

Τέλος, δεν αποκλείει αύξηση της θητείας, αλλά όπως τονίζει οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αυστηρή προειδοποίηση Μπεγλίτη στην Τουρκία για τις απειλές κατά της Κύπρου"