«Απαιτείται χρόνος για να αντιμετωπιστεί επαρκώς η κρίση χρέους»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ διαβεβαίωσε χθες στην Ουάσινγκτον ότι η ευρωζώνη δεν «βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης» σε ό,τι αφορά την κρίση του δημόσιου χρέους, αλλά πρόκειται να δώσει χρόνο στις δημοκρατίες της ΕΕ για να εξετάσουν τις αποφάσεις που θα εφαρμόσουν για την αντιμετώπισή της.


«Δεν βρισκόμαστε σε άρνηση», είπε ο Τρισέ στην διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Επιτροπής Μπρέτον-Γουντς.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια κρίση που συνδέεται με τους κινδύνους οι οποίοι απορρέουν από τα δημόσια χρέη. . . είμαστε το επίκεντρο αυτής της παγκόσμιας κρίσης», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ωστόσο επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τις εκκλήσεις προς την ευρωζώνη να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

«Έχουμε δημοκρατίες. (Οι αποφάσεις) θα πρέπει να εγκριθούν με όλες τις (προβλεπόμενες) διαδικασίες», είπε, σημείωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που συνήφθη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, που δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.

«Η διαδικασία κύρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο επίπεδο των κοινοβουλίων. Και ασφαλώς, αφού πάρουμε όλες της αποφάσεις, τότε θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά προβλήματα, και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις παρατηρήσεις που θα κάνουμε από τη στιγμή (που η συμφωνία θα) τεθεί σε εφαρμογή», πρόσθεσε ο Τρισέ.

Η ΕΚΤ πρέπει να δίνει τη σύμφωνη γνώμη της ώστε να αποφασίζεται ότι συντρέχουν «εξαιρετικές συνθήκες» που δικαιολογούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να παρεμβαίνει στην αγορά κρατικού χρέους και να αγοράζει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τρισέ: Η Ευρωζώνη γνωρίζει τη δεινή της θέση"