Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά.
Τι προβλέπει για τις ποινές των χρηστών ναρκωτικών.
Βαριές τιμωρίες για τους εμπόρους του θανάτου.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποποινικοποιείται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή (για προσωπική χρήση) ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο η Πολιτεία αλλάζει στάση απέναντι στους χρήστες και αυστηροποιεί τις διατάξεις που αφορούν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Στο εξής, η καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, που προορίζεται για προσωπική χρήση, θα επισύρει τρεις μήνες κράτηση, ενώ με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ θα τιμωρείται η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο.

Σε περίπτωση, που ο κατηγορούμενος διαγνωσθεί ότι έχει εξάρτηση, θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε θεραπευτικά προγράμματα, όπως του ΚΕΘΕΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων, ενώ προβλέπεται και περίθαλψη για ασθένειες που σχετίζονται με τη χρήση, όπως το AIDS και η ηπατίτιδα.

Ο κατηγορούμενος θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας για να εξακριβωθεί αν πράγματι είναι εξαρτημένος.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκές ποινές για εξαρτημένους οι οποίες είναι οι εξής:

Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις λεγόμενες προνομιούχες πράξεις διακίνησης (κατά το νόμο είναι τα ελαφρότερα αδικήματα περί την διακίνηση), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις κατά το νόμο βασικές πράξεις διακίνησης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις θεωρούμενες διακεκριμένες (όχι όμως και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες) πράξεις, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.

Βαριές ποινές για τους εμπόρους

Ο νέος νόμος κατά των ναρκωτικών προβλέπει ποινές που φτάνουν τα ισόβια για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Οι ειδικές κατηγορίες διακίνησης, όπως δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν επαφές με εξαρτημένους (γιατροί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.α.) σε ευαίσθητους χώρους θα κινδυνεύουν με ισόβια και πρόστιμο από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο που φτάνει τα 600.000 ευρώ για τους εμπόρους ναρκωτικών ή όσους χρηματοδοτούν τη διακίνηση φορτίων ναρκωτικών.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ελεύθεροι οι χρήστες, ισόβια στους εμπόρους"