Την ικανοποίησή τους για τις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν και οι δύο πλευρές τη νύχτα, αλλά κανείς (ακόμη) δεν έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η συμφωνία.

Μόνο με βάση τους ελάχιστους όρους που είχε θέσει η τρόικα αρκεί όμως να καταλάβει κανείς ποια είναι τα “μίνιμουμ” συμφωνηθέντα που αφού τα δέχθηκε η ελληνική πλευρά ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της τρόικας από βδομάδα.Πλέον είναι δεδομένο ότι το Μνημόνιο ολοκληρώνεται ένα χρόνο νωρίτερα και με τον πιο σκληρό τρόπο, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πριν 2 μήνες ήδη ... ξαναγράφεται και πάμε σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα

Οι απολύσεις και η εφεδρεία
Το “χοντρό παζάρι” και αυτό είναι πλέον ίσως το μόνο που δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως είναι το πόσοι υπάλληλοι του δημοσίου θα βρεθούν εκτός είτε μέσω άμεσης απόλυσης, είτε μέσω εφεδρείας.
Ήδη σε επίπεδο εφεδρείας και μετά από τις πιέσεις της τρόικας όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία μόνο μέσα στο 2011 έχει ανέβει στις 50.000, ενώ δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για τις άμεσες απολύσεις. Οι απολύσεις είναι πλέον βέβαι ότι θα φτάσουν και στον στενό δημόσιο τομέα.
Ήδη οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν ανεβάσει τον αριθμό των “εφέδρων” στις 100.000

Η ισοπέδωση μισθών-συντάξεων
Η οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους που είναι η βασική απαίτηση οδηγεί σε μείωση, οριζόντια, των μισθών 20% και αυτό πριν την εφαρμογή του διαβόητου ενιαίου μισθολογίου που θα επιφέρει και νέα μείωση στα υψηλά κλιμάκια.
Παράλληλα ήταν απαίτηση της τρόικας και προφανώς έχει συμφωνηθεί και η οριζόντια μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ένα ποσοστό 15%, ενώ σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ (μόνο) αναμένεται να μειωθεί και πάλι κατά 15% και το εφάπαξ.
Για τις συντάξεις σχεδιάζεται παράλληλα η επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% ως 20%.
Οι αλλαγές (μειώσεις) στις επικουρικές έρχονται άμεσα από την πρώτη Νοεμβρίου.
Πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο (πέρα απ' τις διαρροές για τη δημιουργία κλίματος) ότι θα κοπούν μαχαίρι οι συντάξεις για όσους είναι κάτω των 55 ετών, αλλά αυτό δεν αφορά σε όσους είναι ήδη σε σύνταξη, αλλά σε εκείνους που θέλουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν.
Συζητείται πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις
Τα σενάρια (λέγεται ότι όμως είναι απαίτηση της τρόικας και όχι απλά σενάρια) είναι εφιαλτικά. Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν (σχεδόν βέβαιο αυτό) κατά 50% από Νοέμβριο, ενώ ανοιχτό μένει αν θα είναι κλιμακωτή η εισφορά στις κύριες συντάξεις ή αν θα μπει από ένα ποσό και πάνω. Ο στόχος είναι εξοικονόμηση 2,2 δισ και έτσι μάλλον ενισχύεται το ενδεχόμενο η εισφορά να μπει από τα 800 ευρώ και να είναι κλιμακωτή.
Παράλληλα μελετάται να πέσει σχεδόν 1.000 ευρώ το ανώτατο όριο των συντάξεων, από τα 2.773 που είναι σήμερα στα 1.700 με 1.800 ευρώ.
Όλα αυτά την ώρα που έχει πέσει στο τραπέζι ανάλογη πρόταση για τους μισθούς του δημοσίου με το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ μεικτά.


Αυτά τα μέτρα ωστόσο δεν είναι τα μόνα. Βέβαιη θεωρείται και η μείωση του αφορολόγητου. Απλά φαίνεται δεν έχει συμφωνηθεί το ύψος. Αν δηλαδή το αφορολόγητο θα “πέσει” στις 4.000 ή στις 6.000 ευρώ.
Πριν καν μάλιστα ανακοινωθεί η εξίσωση του φόρου πετρελαίου που θα διπλασιάσει την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, τρέχει παράλληλα ένα νέο σενάριο που λέει ότι η τρόικα έχει ήδη απαιτήσει και την παράταση του έκτακτου τέλους στα ακίνητα (του γνωστού χαρατσιού μέσω ΔΕΗ) ως το 2014. Να το πληρώνουμε δηλαδή 4 και όχι 2 χρόνια.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν, αυτό θα ισχυριστεί και πάλι η Κυβέρνηση, στην εκταμίευση της δόσης και θα αποφύγει έτσι η χώρα τη στάση πληρωμών. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο, παρ' όλα αυτά, ότι δεν θα αποφύγει η χώρα την καθυστέρηση πληρωμής ενός 15ημέρου στο δημόσιο, ή ακόμη και τη μεταφορά του δώρου Χριστουγέννων ένα μήνα πίσω, τέλη Ιανουαρίου.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συμφώνησαν στην ισοπέδωση μισθών-συντάξεων, συνεχίζεται το παζάρι ..."