Εγκώμια, επικρίσεις και καυστικά σχόλια για την τηλεοπτική συνέντευξη του Στρος-Καν

Κάποιοι, έτοιμοι από καιρό, πείστηκαν: «Θεωρώ πως ήταν εξαιρετικός - ειλικρινής, σαφής, ταπεινός», δήλωσε ο Τζακ Λανγκ, ο Σοσιαλιστής πρώην υπουργός Πολιτισμού. Κι άλλοι χλεύασαν: για «θλιβερή και καταγέλαστη παράσταση» μίλησε ο επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ. Κάποιοι έκαναν μπλακ χιούμορ: «Το μέλλον του DSK είναι πιο υποτιμημένο κι απ' το ελληνικό χρέος», έγραψε ο αρθρογράφος Ερβέ Φαβρ. Κι άλλοι θρήνησαν: «Οσο περισσότερο μιλούσε τόσο βλέπαμε την πολιτική του ικανότητα», σημείωσε στους «Times» η γαλλίδα συγγραφέας και αρθρογράφος Ανιές Σ. Πουαριέ. «Η πραγματικά τραγική στιγμή ήρθε στο τέλος, όταν ερωτήθηκε για τη χρηματοπιστωτική κρίση.



Ξαφνικά ζωντάνεψε και μίλησε με μπρίο για το ελληνικό χρέος (τάχθηκε υπέρ ενός κουρέματός του) και τη σημερινή κατάσταση. Είναι η στιγμή που οι Γάλλοι συνειδητοποίησαν τι έχασαν. Πώς μπόρεσε ένα τόσο λαμπρό μυαλό να κάνει κάτι τόσο βλακώδες; Αυτό είναι που λέμε ελληνική τραγωδία».
Το μόνο βέβαιο είναι πως η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ντομινίκ Στρος-Καν το βράδυ της Κυριακής στο TF1 και στη (φίλη της συζύγου του) Κλερ Σαζάλ, η πρώτη του εδώ και τέσσερις μήνες, δεν άφησε αδιάφορους τους Γάλλους: 13,5 εκατομμύρια, ρεκόρ εξαετίας, παρακολούθησαν τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ και λίγο πολύ βέβαιο επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας να χαρακτηρίζει «ηθικό σφάλμα» που θα «μετανιώνει για καιρό» τη «συναινετική επαφή» με την καμαριέρα του «Sofitel» Ναφισατού Ντιαλό. Πληκτρολόγια και μικρόφωνα πήραν φωτιά. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι, είχαν όλοι κάτι να πουν. Σημεία συναίνεσης όμως δεν υπήρχαν.
Ορισμένες αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες: οι δικηγόροι της Ντιαλό, που έχουν υποβάλει εις βάρος του Στρος-Καν μήνυση στα αμερικανικά αστικά δικαστήρια, μίλησαν για ένα «απελπισμένο τέχνασμα με σκοπό τη λαϊκή συμπάθεια», ενώ η Αν Μανσουρέ, η μητέρα της Τριστάν Μπανόν, της γαλλίδας συγγραφέως που κατηγορεί τον Στρος-Καν για βιασμό, μίλησε για «άσκηση δραματουργίας». Αλλες ήταν απροσδόκητες: «Θα έπρεπε να έχει κάποιος καρδιά από πέτρα για να μείνει ασυγκίνητος… Ο άνθρωπος αυτός έχει περάσει πολλά και η ζωή του έχει μετατραπεί σε μυθιστόρημα», σχολίασε η δεξιά εφημερίδα «Figaro». Σαφώς πιο σκληρή εμφανίστηκε η αριστερή «Liberation»: «Ολα έμοιαζαν προπαρασκευασμένα, προβαρισμένα, μαθημένα απ' έξω, στημένα, σαν να ήταν η συνέντευξη μαγνητοσκοπημένη», επεσήμανε. Για τον αρθρογράφο Βενσάζ Ζιρέ, μάλιστα, ο DSK «δεν απέφυγε τη γκάφα»: άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνωμοσίας εναντίον του «χωρίς να προσκομίσει ίχνος αποδείξεων γι' αυτό το απίθανο σενάριο».
ΓΚΑΦΑ. Ο Στρος-Καν έκανε ενδεχομένως μία ακόμη γκάφα. Εκτός κι αν η επιβεβαίωση εκ μέρους του ότι υπήρχε «σύμφωνο μη εχθρότητας» ανάμεσα στον ίδιο και την Μαρτίν Ομπρί δεν ήταν γκάφα αλλά «φιλί θανάτου» προς αυτήν, την οποία πάντως χαρακτήρισε «φίλη του». Σε κάθε περίπτωση, με τις προκριματικές εκλογές για το σοσιαλιστικό χρίσμα προ των πυλών, οι υποστηρικτές του Φρανσουά Ολάντ έσπευσαν να τονίσουν σε όλους τους τόνους πως ο «δικός τους» δεν είναι «αντικαταστάτης» αλλά «πραγματικός υποψήφιος». «Φαίνομαι για αντικαταστάτρια υποψήφια; Είμαι η υποψήφια που χρειάζεται», δήλωσε η ίδια η Ομπρί, η οποία έχει παραδεχθεί μόνο «κοινή πολιτική λογική» με τον DSK, όχι «σύμφωνο μη εχθρότητας».
www.tanea.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Πώς μπόρεσε ένα τέτοιο μυαλό να κάνει κάτι τόσο βλακώδες;»"