Στο στόχαστρο τα hedge funds
«Ήρθε η σειρά σας» ήταν η φράση-πρόσκληση των κεντρικών τραπεζιτών στους υπουργούς Οικονομικών κατά τη χθεσινή πρωινή συνάντησή τους στο άτυπο Eurogroup της Πολωνίας.
Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις» που δέχεται η ζώνη του ευρώ, τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και στη χρηματιστηριακή αποεπένδυση από τις τραπεζικές μετοχές, κυριάρχησε στις άτυπες χθεσινές συνομιλίες, σε συνδυασμό με το πρόβλημα της Ελλάδας.


Σύμφωνα με το κεντρικό θέμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», η απόφαση της ΕΚΤ να παράσχει χωρίς όριο κεφάλαια σε δολάριο στις ευρωπαϊκές τράπεζες για διάρκειες που φθάνουν μέχρι και το Μάρτιο του 2012, «έκαψε τα δάχτυλα» των κερδοσκοπικών hedge funds, που είχαν ποντάρει στην πιστωτική ασφυξία των γαλλικών τραπεζών.

Αυτό, όμως, όπως υποστήριξε ο Z.K. Τρισέ, δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις. Χρειάζεται συντονισμένη δράση για:
- Την επίσπευση της ενεργοποίησης του EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
- Τη διαμόρφωση πλέγματος μέτρων περιορισμού της δράσης των Hedge Funds
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία κοινής δράσης της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Όμως, σύμφωνα με παράγοντα που συμμετείχε στη συνάντηση, «αυτό δε λέει τίποτα, γιατί ο Τ.Γκάιτνερ έκανε σημαντικές συναντήσεις, στις οποίες υπήρξε ‘’κοινός τόπος’’ για συντονισμό δράσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συντονισμένες δράσεις κατά των κερδοσκόπων"