Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Σιμόν Πέρες και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Άβιντγκορ Λίμπερμαν προέβη στην εξής δήλωση:
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη μου στο Ισραήλ με τις συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Πέρες και με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Λίμπερμαν. Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από την τριήμερη παρουσία μου εδώ, είναι η ένδειξη της κοινής μας βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και η διαπίστωση ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια να διευρύνουμε τη σχέση μας πάντα σε ισότιμη βάση και με αμοιβαίο όφελος.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει, όπως γίνεται αντιληπτό, μια αυξημένη ανησυχία από την πλευρά του Ισραήλ, για τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ανησυχίες τις οποίες συμμεριζόμαστε για την ασφάλεια του όσο και για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή.
Το πολιτικό μήνυμα που έστειλα στη Ισραηλινή Κυβέρνηση και στους συναδέλφους μου Υπουργούς που συναντήθηκα, είναι ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούμε να εργαστούμε από κοινού στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής σχέσης που θα βοηθήσει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Μπορούμε να αποτελέσουμε δυο αξιόπιστους και σταθερούς πυλώνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και είναι σημαντικό αυτό σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και ανατροπών.
Μπορούν η Ελλάδα και το Ισραήλ, μέσα από μια στρατηγική εταιρική σχέση, να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής που τόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι.
Και κάτι τελευταίο. Θεωρώ, ότι είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές στην περιοχή. Δεν είναι περίοδος συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Αντίθετα, πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουμε μέσα από την ανάπτυξη της συνεργασίας για μια καλύτερη και πιο ασφαλή περιοχή, όπου όλοι θα βρουν το συμφέρον τους, το συμφέρον στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία.
Θεωρώ ότι απειλές, όπως εκφράζονται από διάφορους αξιωματούχους της Τουρκίας, δεν βοηθούν το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των χωρών. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, όπως είπα, δεν είναι ανταγωνιστικές με τις χώρες του αραβικού κόσμου, ούτε ασφαλώς με την Τουρκία. Έχουν έναν αυτόνομο χαρακτήρα, δεν ετεροπροσδιορίζονται και κοιτάμε μπροστά μέσα από την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, όπως επίσης ενδιαφερόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία. Στη βάση όμως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και όχι σε μια βάση μονομερών πρακτικών, συμπεριφορών και απειλών. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο Ισραήλ ο Πάνος Μπεγλίτης"