Τα στρουμφάκια είναι... κομμουνιστές;

26.9.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση των ηρώων των κινουμένων σχεδίων
Χρόνια κρατάει στο διαδίκτυο η συζήτηση για το αν οι μπλε ήρωες των παιδικών μας χρόνων, τα Στρουμφ, ασπάζονται τη θεωρία του κομμουνισμού.
Η συζήτηση, αν και τις περισσότερες φορές έχει χιουμοριστική διάθεση, έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την ταινία που βγήκε στους κινηματογράφους στις 8 Σεπτεμβρίου.


Κάποια χαρακτηριστικά των Στρουφ, τόσο στην εμφάνισή τους, όσο και συμπεριφορά τους, μας φέρνουν στο νου χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κομμουνιστών.

Τα Στρουμφ μοιράζονται το φαγητό τους και τις πρώτες ύλες και τα σπίτια στα οποία κατοικούν δεν τους ανήκουν, δεν έχουν δηλαδή δημόσια περιουσία.

Στην κοινωνία τους δεν υπάρχουν κοινωνικά στρώματα. Όλοι θεωρούνται ίσοι, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο της «μπλε» κοινωνικής πυραμίδας, ακόμα και η μοναδική γυναίκα του Στρουμφοχωριού, η Στρουμφίτα.

Σε κανένα από τα επεισόδια που έχουμε παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια δεν γίνεται καμία αναφορά σε θρησκεία, ούτε τα Στρουφ ζητούν ποτέ τη βοήθεια ανώτερης δύναμης, είναι δηλαδή... άθεα!

Όλοι έχουν μια συγκεκριμένη εργασία την οποία δεν αλλάζουν, με τις εργασίες να κατανέμονται π.χ Στρουμφ χτίστης, μάγειρα
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τα στρουμφάκια είναι... κομμουνιστές;"