Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δ. Ηλιάδης μετά το πέρας της συνάντησής τους προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Π. Μπεγλίτης: Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδέχομαι σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον αγαπητό συνάδελφο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλό μου φίλο, τον κ. Δημήτρη Ηλιάδη.



Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία, αγαπητέ Δημήτρη Ηλιάδη, στο έργο σας ως Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, στη συνέχεια του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα στους τομείς της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε δυο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τις εξελίξεις και την ευρύτερη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία.
Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Εμείς όμως έχουμε την ευθύνη ν’ αναζητούμε πάντα το περιθώριο εμβάθυνσης, βελτίωσης, ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα - και αυτό το συζητήσαμε με τον κ. Ηλιάδη - να προχωρήσει στις έρευνες, στην ΑΟΖ, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Η πολιτική των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της Διεθνούς Νομιμότητας, στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες. Κατά συνέπεια είναι πολιτική που την υπερασπιζόμαστε και οι δυο χώρες με την ανάληψη κοινών πολιτικών και διπλωματικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Είναι μια πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είμαστε, με άλλα λόγια, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας και αυτό επιβεβαιώνουμε καθημερινά με την πολιτική μας και σήμερα. Απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Αντιτάσσουμε την πραγματικότητα του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι μονομερείς της ενέργειες, ακόμα και οι επανειλημμένες, τον τελευταίο καιρό, δηλώσεις της, ουσιαστικά συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης, έντασης και βεβαίως μιας ενδεχόμενης κρίσης στην περιοχή.
Συζητήσαμε με τον Δημήτρη Ηλιάδη όλα τα θέματα που αφορούν και την συγκυρία, αλλά και ευρύτερα τις σχέσεις των δυο χωρών. Αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε τη συγκυρία με την ύψιστη ψυχραιμία και με την ανάλογη αποφασιστικότητα. Η ύψιστη ψυχραιμία παραπέμπει σε ένα σύνολο πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων και πρωτοβουλιών και η ύψιστη αποφασιστικότητά μας συνδέεται και παραπέμπει στην ετοιμότητά μας σε όλα τα μέτωπα για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του ελληνισμού, για την υπεράσπιση της εθνικής άμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου και αφού χαιρετίσω την παρουσία εδώ του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλω για μια ακόμα φορά να επαναλάβω τη θέση της Κυβέρνησής μας, θέση που υποστηρίζεται από μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή Κυβέρνηση, τις προσπάθειες που καταβάλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Επίλυση του πολιτικού προβλήματος που θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ομοσπονδιακό κράτος σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βεβαίως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και σε αυτή την προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, θα είμαστε αλληλέγγυοι, θα είμαστε συμπαραστάτες.
Εύχομαι στον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου καλή παρουσία στην Ελλάδα. Ευχαριστώ για τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε οι δυο χώρες, τα δυο Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και παρακαλώ να λάβεις το λόγο.

Δ. Ηλιάδης: Είχαμε δύο μακρές συναντήσεις σήμερα, μία κατ’ ιδίαν και μια μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Μέσα στα πλαίσια της διαρκούς επικοινωνίας και του συντονισμού των δύο κυβερνήσεων στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας και όχι μόνο. Δεν θα επαναλάβω τη σύμπτωση απόψεων, το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας. Θα επαναλάβω όμως τη βαθύτατη εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας προς την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την αμέριστη, ανιδιοτελή και πολύπλευρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
Η Κυπριακή Δημοκρατία με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση των ομαλών εξελίξεων. Είναι λυπηρό ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές. Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.
Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα , στην παραμονή μέσα στα πλαίσια της υπεύθυνης και ψύχραιμης συμπεριφοράς και οι διεθνείς δυνάμεις οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί πιστεύουμε και είναι θέση μας ότι θα πρέπει να απλώσουν μια ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.
Η Κύπρος παραμένει στην κατεύθυνση, όπως έχει αναφέρει ο αγαπητός παλιός καλός φίλος Πάνος Μπεγλίτης, ότι μαζί με την Ελλάδα είμαστε και θα διαδραματίσουμε ένα ρόλο ομαλότητας και σταθερότητας για την περιοχή στο σύνολό της. Αυτές τις ώρες εκείνο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι την ειρήνη, την ανάπτυξη , την πρόοδο και εμείς φιλοδοξούμε μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος η Κύπρος να είναι ένα νησί της ειρήνης , της προόδου, της συνεργασίας και του πολιτισμού. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Η Τουρκία έχει απειλήσει με χρήση στρατιωτικής βίας ένα προχωρήσουν οι έρευνες στο οικόπεδο δώδεκα «Αφροδίτη » εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Εκτιμάτε ότι θα υλοποιήσει η Τουρκία αυτή την διακήρυξη που έχει γίνει μάλιστα και από τον κ. Ερντογάν αλλά και από τον κ. Νταβούτογλου στο πιο επίσημο επίπεδο;

Δ. Ηλιάδης: Δεν θεωρώ ότι είμαι αρμόδιος να απαντώ για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Εμείς λέμε ότι η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί παρόμοιες συμπεριφορές και ελπίζουμε ότι η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς δυνάμεις θα παρέμβουν, ώστε να μην υπάρξουν εξελίξεις αυτής της φύσεως.

Π. Μπεγλίτης: Αν μου επιτρέπετε, πολύ σύντομα η εμμονή μας στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ, ευρύτερα στις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, στη Ρωσία και ασφαλώς εκ μέρους των Διεθνών οργανισμών. Είναι ένα ισχυρό μέτωπο και ανάχωμα απέναντι στις μονομερείς ενέργειες και τις απειλές της Τουρκίας. Θέλω να ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα επιδείξει την αναγκαία κοινή λογική και τον ρεαλισμό να κινηθεί στο πλαίσιο της πραγματικότητας που διαμορφώνει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή μας. Άρα λοιπόν οι οποιεσδήποτε απειλές που προέρχονται από επίσημα χείλη της πολιτικής ηγεσίας ουσιαστικά οδηγούν στην απομόνωση της Τουρκίας. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες πολιτικές και διπλωματικές για την ειρήνη στην περιοχή. Αλλά είμαστε εδώ και για να επιβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, του ευρύτερου ελληνισμού και ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ υπάρχει ετοιμότητα από την πλευρά της Ελλάδος στρατιωτικά, γιατί διπλωματικά είναι προφανές ότι υπάρχει.

Δημοσιογράφος: Να προσθέσω ότι διαχέονται πληροφορίες στην Αθήνα που μεταφέρουν ένα πολεμικό κλίμα.

Π. Μπεγλίτης: Η ευθύνη την οποία πρέπει να επιδεικνύουμε νομίζω ότι δεν μπορεί να συσκοτισθεί από διάφορες πληροφορίες, την παραπληροφόρηση, τα διάφορα κέντρα παραπληροφόρησης που τις τελευταίες μέρες αναδεικνύουν θα έλεγα ένα λόγο πάρα πολύ επικίνδυνο και ανεύθυνο. Και επειδή μου δίνετε την ευκαιρία, θέλω να ζητήσω από όλους, από τα Μέσα Ενημέρωσης, από τους δημοσιογράφους, να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Να είμαστε υπεύθυνοι, να υπερασπιζόμαστε βεβαίως το δημοσιογραφικό λειτούργημα έχοντας όμως κατά νου τα συμφέροντα της χώρας. Άρα λοιπόν τα ευαίσθητα αυτά ζητήματα δεν μπορούν να συνδέονται με όλα αυτά τα σενάρια παραπληροφόρησης που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες. Τα διαψεύδω κατηγορηματικά και θέλω ακόμη μια φορά να σας συστήσω ευθύνη, ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Δημοσιογράφος: Θα μας απαντήσετε στο ερώτημα αν υπάρχει από τη δική μας πλευρά ετοιμότητα, επιφυλακή, κάτι σχετικό σε στρατιωτικό επίπεδο;

Π. Μπεγλίτης: Όχι ασφαλώς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν με τον συνήθη τρόπο και τους συνήθεις ρυθμούς λειτουργίας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ πόσο σας προβληματίζει αυτή η ανακοίνωση από πλευράς Τουρκίας όχι για το δικαίωμα της Κύπρου που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά για έρευνες σε περιοχή που εκτιμούμε εμείς ότι εντάχθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και επειδή το έκανε άμεσα ……… (μιλάει εκτός μικροφώνου)

Π. Μπεγλίτης: Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο συνάδελφός μου, Υπουργός Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης έχουν κινηθεί ταχύτατα από χθες το απόγευμα και έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες για να απαντήσουμε σε αυτή την μονομερή ενέργεια της Τουρκίας, η οποία πλήττει κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ επειδή αναφερθήκατε αρκετές φορές στην αποφασιστικότητα της χώρας μας και στην Τουρκία η οποία προφανώς δεν έχει σκοπό να αλλάξει τη ρότα που έχει χαράξει τόσα χρόνια , θα ήθελα να ρωτήσω και τους δυο σας ως Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, αν μπορείτε να διαβεβαιώσατε τους δυο λαούς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες σε περίπτωση που χρειαστεί να αποτρέψουν, όχι τον πόλεμο, ακόμα και την κρίση , την ένταση ,να λάβουν δράση. Είναι, παρά την οικονομική κρίση και παρά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στην Κύπρο, έτοιμες να λάβουν δράση;

Π. Μπεγλίτης: Πιστεύω ότι ο ευρύτερος ελληνισμός, ο ελλαδικός και ο Κυπριακός, οι δυο λαοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για το επιχειρησιακό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων που διαθέτουν. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να αισθανόμαστε εθνική αυτοπεποίθηση, να νιώθουμε την ασφάλεια που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Χαίρομαι ως ΥΕΘΑ και αισθάνομαι ως Έλληνας πολίτης υπερήφανος για το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο και την ετοιμότητα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Ευχαριστώ πολύ.

Δ. Ηλιάδης: Ευχαριστούμε.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κοινές δηλώσεις Μπεγλίτη με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου"