Κινείται, φρενάρει, στρίβει, αν και είδε το φως το 1884. Το μοντέλο La Marquise είναι το παλαιότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, το οποίο εξακολουθεί και λειτουργεί και πρόκειται να βγει στις 7 Οκτωβρίου σε δημοπρασία, όπου υπολογίζεται ότι θα πιάσει γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ!


Το υπεραιωνόβιο όχημα άλλαξε μέχρι σήμερα μόνον τέσσερα χέρια ιδιοκτητών και πρόκειται για ένα ατμοκίνητο μοντέλο De Dion Bouton et Trepardoux Dos-A-Dos, το οποίο βαφτίστηκε από τους κατασκευαστές τους La Marquise.

Λειτουργεί άψογα, διαθέτει τέσσερις θέσεις και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μοντέλα όλων των εποχών. Η ιστορία του ταυτίζεται με την γέννηση της μάρκας De Dion-Bouton, που ξεκίνησε να κατασκευάζει στη Γαλλία ατμοκίνητα οχήματα και λεωφορεία, αρχικά ένα τρίκυκλο μοντέλο και το 1884 ακολούθησε το τετράτροχο με μήκος 2,47 μ. και βάρος έναν τόννο. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου υπάρχουν τέσσερις θέσεις, όπου κάθονται οι επιβάτες ανά ζεύγος πλάτη με πλάτη, ενώ εμπρός έχει τοποθετηθεί το καζάνι ατμού, γύρω από το οποίο αποθηκεύονταν τα κάρβουνα για τη λειτουργία του.

Κάτω από τα καθίσματα βρισκόταν το δοχείο νερού με 150 λίτρα χωρητικότητα, το οποίο παρήγαγε την κινητήρια δύναμη του οχήματος, δηλαδή τον ατμό. Ένα γεμάτο ρεζερβουάρ νερού αρκούσε για περίπου 35 χιλιόμετρα διαδρομή. Με αυτό το πρωτότυπο έλαβε μέρος ο De Dion το 1887 στον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων με αφετηρία το Παρίσι και προορισμό τις Βερσαλίες, πετυχαίνοντας μέση ταχύτητα 25 χλμ./ώρα. Μάλιστα σε μία ευθεία ανέπτυξε το ατμοκίνητο όχημα 60 χλμ./ώρα. Ο De Dion κατασκεύασε περίπου 30 οχήματα με βάση το πρωτότυπο, ανάμεσά τους 4-5 τετράτροχα, πριν επικεντρώσει τις δραστηριότητές του στην παραγωγή βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.



Ο Γάλλος ονόμασε το δημιούργημά του "έμβρυο του πρώτου μοντέλου τουρισμού", το πούλησε το 1906 στον αξιωματικό Ανρί Ντοριόλ και έμεινε στην κατοχή της οικογένειάς του για 81 χρόνια, αν και από το 1914 δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Ο επόμενος ιδιοκτήτης, ο Βρετανός Τιμ Μουρ, αντικατέστησε τα μέρη που είχαν αφαιρεθεί με καινούρια αντίγραφα και έτσι απέκτησε το La Marquise και πάλι την κινητικότητά του, ενώ το πούλησε πριν τέσσερα χρόνια για δύο εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν μπορούσε να αποφασίσει, ποιο από τα δύο παιδιά του θα το κληρονομούσε. Στις 7 Οκτωβρίου θα μάθουμε το όνομα του νέου ιδιοκτήτη, που θα χρειαστεί να επενδύσει γύρω στα 3 εκατ. ευρώ για να μπορεί να κάνει βόλτες με το La Marquise.
www.gazzeta.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στο σφυρί το παλαιότερο αυτοκίνητο στον κόσμο! (vid & pics)"